Digital producentträff 21 mars kl.09.00
Funderar du på hur du kan använda Exceptionell Råvara för att utveckla dina produkter? Eller på hur ett utvecklingsmöte går till i praktiken? Vill du ha konkreta tips på hur du ska förbereda din råvara för ett utvecklingsmöte? Oavsett vilka frågor du har eller var du befinner dig i din utvecklingsresa är du välkommen till […]

Intensiv arbetsdag för årets smakjury
Under Smakmötets fyra provningar provsmakades och bedömdes sammanlagt 37 svenska köttråvaror av ett 30-tal kockar.

Populär mötesplats för branschen
Att evenemanget är en uppskattad mötesplats för producenter, kockar och andra branschaktörer vittnade det höga sorl av röster som hördes inne i matsalen under hela dagen.

3-årig Wagyu fick högst poäng på Smakmötet
Den treåriga stuten som Karin Stålnert och svågern Jörgen Widén deltog med på Smakmötet var en avkomma till en av gårdens första Wagyukvigor och det första de slaktat på Lindås gård, som ligger i Lyrestad utanför Mariestad.

17 Exceptionella Råvaror på årets Smakmöte
På Smakmötet den 31 oktober bedömdes sammanlagt 37 råvaror av gris, fågel, nöt, lamm/ Får och Nöt av ett trettiotal kockar. 17 råvaror fick utmärkelsen Exceptionella då de hade minst 35 poäng. Många råvaror nådde också Utmärkt kvalité.

Producentmötet
Anna Bendelin och Jimmy Glifberg köpte sin gård som går under namnet BondeBlom i Burs på södra Gotland sommaren 2019. Nu är det andra året som de båda arbetar heltid med gårdens produktion. De brinner för det småskaliga lantbruket där djur och växter får växa och utvecklas utifrån sina naturliga förutsättningar och har därför valt […]

Fantastiska råvaror på vårens provningar
Under första delen av maj månad genomfördes fyra utvecklingsmöten på lika många restauranger runt om i Stockholm där sammanlagt nitton svenskproducerade råvaror studerades och provsmakades och bedömdes av professionella kockar. “Otroligt aptitretande”, “Magisk marmorering”, “Top tre av alla grisar jag ätit” var några av de fina omdömen som mötte producenterna som deltog.

Digital producentträff 23/8
-Hur kan du som bonde använda exceptionell råvara för att utveckla dina produkter? -Behöver du konkreta tips på hur du ska förbereda din råvara till ett utvecklingsmöte eller till Smakmötet? -Vill du träffa andra producenter med höga ambitioner och som strävar efter att nå hög kvalité på sina råvaror?Oavsett var du befinner dig i din […]

Förpacka och presentera råvaran rätt
Under de tio år som Exceptionell Råvara arrangerat provningar har vi lärt oss en hel del av vad som påverkar en råvaras kvalité. ”Det är viktigt med omsorg om detaljerna- att hålla hög kvalité rakt igenom” säger Stefan Eriksson, Exceptionell Råvaras provningsledare. Två viktiga parametrar vid bedömning är utseende och förpackning då ett av bedömningskriterierna […]

“Vi försöker ju påverka framtidens mat”
“På våra möten träffas likasinnade, producenter och kockar med ett driv och en lust att utveckla och förbättra. I dessa möten blir det väldigt tydligt vilken potential och mångfald vi har i Sverige. ”
Fredrik Johnsson, ordförande, kock
“Jag är alltid på jakt efter nya, unika smaker”
“Utvecklingsmötena är väldigt inspirerande och roliga. Jag får prata med mina idoler, producenterna. Det blir så tydligt när vi möts, att det vi gör hör ihop; bonden, slakten och hur vi tillreder köttet.”
Ulrika Brydling, kock, Stockholm
“Jag vill bredda producentnätverket”
“Jag var på min första provning 2017. Det var en helt ny värld som öppnades. Idag sitter jag i föreningens styrelse och arbetar för att fler ska få kännedom om Exceptionell Råvaras verksamhet och se vilken fantastisk värdekedja vi skapar. ”
Markus Lindström, Mjölk-och nötbonde, Böja stommen Skaraborg
“Svenska producenter har fantastiska råvaror”
“Vi lär oss något nytt hela tiden, det är många olika parametrar som styr en råvaras kvalitet. Våra svenska producenter har fantastiska råvaror som behöver bli kända för kockarna och vi behöver välja dem. Vi måste lyfta blicken och samarbeta.”
Stefan Eriksson, provningsledare, kock.
”Jag är med för att vidareutveckla mina produkter.”
“Jag är ingen tävlingsmänniska men blir triggad av responsen från kockarna. För att nå “Exceptionell Råvara” är utvecklingsmötena jätteviktiga. Det jag lärt mig där är att styckning och hängmörning har mycket större betydelse för slutresultat än jag först trodde.”
Anneli Wallin, lammbonde Mörkö Lamm, Trosa.
Producentmötet: nötköttsbonden Per
“Jag kände mig genast inkluderad i gruppen av nötbönder och yrkesverksamma kockar första gången jag var med.” säger nötköttsbonden Per Andersson från Sollerön.