
Tackaprovning i Jönköping 23 oktober
Är du lamm/fårproducent och vill du få feedback på ditt tackakött av professionella kockar? eller är du kock och vill prova denna fina råvara som flera gånger fått högsta poäng på våra smakmöten? Missa inte detta unika tillfälle. Tid: 09.30-15.00Plats: Restaurangskolan Bäckadalsgymnasiet, JönköpingFör vem: Kockar och lamm/fårproducenter i Jönköpings län med omnejdMötet är ett samarbete […]

På jakt efter nya hållbara affärsmodeller
I början av året reste en grupp bestående av 21 kockar och bönder i Exceptionell Råvaras regi till Norra Kalifornien för att hitta nya vägar till marknaden. Studieresan var en del av projektet ”Kortare livsmedelskedjor” och finansierad av Europeiska Jordbruksfonden. Målet var att titta närmare på hållbara affärsmodeller mellan restauranger och producenter som skulle kunna […]

Fågel är en liten kategori men väldigt spännande”
”Superfin, jättegod med djupa smaker” var en av omdömena när kockarna diskuterade den 200 dagar gamla tupp av rasen Australorp som producenterna Mark och Sofia, Stackvallen, Krokhult tagit med till dagens utvecklingsmöte som hölls på Restaurang Petri. På mötet provades även en 112 dagars Bresse höna från samma producent som hade ”super super gott fett!” […]

Spännande bredd när vi provade nöt i Göteborg
Spännande bredd och givande dialog när nötköttsproducenter, kockar verksamma i regionen och branschen möttes i Göteborg den 15 maj

Mångfald på utvecklingsmöte lamm/ får 8 maj
Lamm/ får är en relativt ny råvara för Exceptionell Råvara men nu ser vi ett ökat intresse hos såväl lamm och fårproducenter som hos kockarna för denna råvara. På utvecklingsmötet den 8 maj provades och bedömdes många olika raser: 6 årig tacka av allmogerasen Dalapäls från Anders Gravsjö i Rättvik, 8 månaders bagge av rasen Pälsfår/Dorset […]

Utvecklingsmöte LAMM/ FÅR 8 maj 2023
Plats: Restaurang Brutalisten, StockholmRåvaror som testades: Scan, butikslamm (referens), Dalapälsfår, tacka, 6 år. Dorset, pälsfår, Bagge 8 månader. Svensk Lantras, tacklamm, 7 månader. Svensk Lantras, finullstacka, 6 år. Walliska Svartnosfår, tacka 5 år.Producenter med råvaror: Scan, Anders Gravsjö, Mäjsta Lamm, Rättviksskoljordbruk, Akerbo Blacknose. Protokoll_utvecklingsmöte_LammFår_230508

Utvecklingsmöte Gris 24 april
24 april möttes ett 10-tal kockar och grisproducenten Tove Munthe på Restaurang Svartengrens för att prova 4 olika grisråvaror.
Digital producentträff 21 mars kl.09.00
Funderar du på hur du kan använda Exceptionell Råvara för att utveckla dina produkter? Eller på hur ett utvecklingsmöte går till i praktiken? Vill du ha konkreta tips på hur du ska förbereda din råvara för ett utvecklingsmöte? Oavsett vilka frågor du har eller var du befinner dig i din utvecklingsresa är du välkommen till […]

Intensiv arbetsdag för årets smakjury
Under Smakmötets fyra provningar provsmakades och bedömdes sammanlagt 37 svenska köttråvaror av ett 30-tal kockar.

Populär mötesplats för branschen
Att evenemanget är en uppskattad mötesplats för producenter, kockar och andra branschaktörer vittnade det höga sorl av röster som hördes inne i matsalen under hela dagen.
3-årig Wagyu fick högst poäng på Smakmötet
Den treåriga stuten som Karin Stålnert och svågern Jörgen Widén deltog med på Smakmötet var en avkomma till en av gårdens första Wagyukvigor och det första de slaktat på Lindås gård, som ligger i Lyrestad utanför Mariestad.
17 Exceptionella Råvaror på årets Smakmöte
På Smakmötet den 31 oktober bedömdes sammanlagt 37 råvaror av gris, fågel, nöt, lamm/ Får och Nöt av ett trettiotal kockar. 17 råvaror fick utmärkelsen Exceptionella då de hade minst 35 poäng. Många råvaror nådde också Utmärkt kvalité.
Producentmötet
Anna Bendelin och Jimmy Glifberg köpte sin gård som går under namnet BondeBlom i Burs på södra Gotland sommaren 2019. Nu är det andra året som de båda arbetar heltid med gårdens produktion. De brinner för det småskaliga lantbruket där djur och växter får växa och utvecklas utifrån sina naturliga förutsättningar och har därför valt […]
Fantastiska råvaror på vårens provningar
Under första delen av maj månad genomfördes fyra utvecklingsmöten på lika många restauranger runt om i Stockholm där sammanlagt nitton svenskproducerade råvaror studerades och provsmakades och bedömdes av professionella kockar. ”Otroligt aptitretande”, ”Magisk marmorering”, ”Top tre av alla grisar jag ätit” var några av de fina omdömen som mötte producenterna som deltog.
Digital producentträff 23/8
-Hur kan du som bonde använda exceptionell råvara för att utveckla dina produkter? -Behöver du konkreta tips på hur du ska förbereda din råvara till ett utvecklingsmöte eller till Smakmötet? -Vill du träffa andra producenter med höga ambitioner och som strävar efter att nå hög kvalité på sina råvaror?Oavsett var du befinner dig i din […]
Förpacka och presentera råvaran rätt
Under de tio år som Exceptionell Råvara arrangerat provningar har vi lärt oss en hel del av vad som påverkar en råvaras kvalité. ”Det är viktigt med omsorg om detaljerna- att hålla hög kvalité rakt igenom” säger Stefan Eriksson, Exceptionell Råvaras provningsledare. Två viktiga parametrar vid bedömning är utseende och förpackning då ett av bedömningskriterierna […]
”Vi försöker ju påverka framtidens mat”
”På våra möten träffas likasinnade, producenter och kockar med ett driv och en lust att utveckla och förbättra. I dessa möten blir det väldigt tydligt vilken potential och mångfald vi har i Sverige. ”
Fredrik Johnsson, ordförande, kock
”Jag är alltid på jakt efter nya, unika smaker”
”Utvecklingsmötena är väldigt inspirerande och roliga. Jag får prata med mina idoler, producenterna. Det blir så tydligt när vi möts, att det vi gör hör ihop; bonden, slakten och hur vi tillreder köttet.”
Ulrika Brydling, kock, Stockholm
”Jag vill bredda producentnätverket”
”Jag var på min första provning 2017. Det var en helt ny värld som öppnades. Idag sitter jag i föreningens styrelse och arbetar för att fler ska få kännedom om Exceptionell Råvaras verksamhet och se vilken fantastisk värdekedja vi skapar. ”
Markus Lindström, Mjölk-och nötbonde, Böja stommen Skaraborg
”Svenska producenter har fantastiska råvaror”
”Vi lär oss något nytt hela tiden, det är många olika parametrar som styr en råvaras kvalitet. Våra svenska producenter har fantastiska råvaror som behöver bli kända för kockarna och vi behöver välja dem. Vi måste lyfta blicken och samarbeta.”
Stefan Eriksson, provningsledare, kock.
”Jag är med för att vidareutveckla mina produkter.”
”Jag är ingen tävlingsmänniska men blir triggad av responsen från kockarna. För att nå ”Exceptionell Råvara” är utvecklingsmötena jätteviktiga. Det jag lärt mig där är att styckning och hängmörning har mycket större betydelse för slutresultat än jag först trodde.”
Anneli Wallin, lammbonde Mörkö Lamm, Trosa.
Producentmötet: nötköttsbonden Per
”Jag kände mig genast inkluderad i gruppen av nötbönder och yrkesverksamma kockar första gången jag var med.” säger nötköttsbonden Per Andersson från Sollerön.