”Vi försöker ju påverka framtidens mat”

Fredrik Johnsson har varit ordförande för Exceptionell Råvara sedan 2020 och var med på många utvecklings – och smakmöten innan han valdes in i styrelsen.

Varför är föreningens arbete viktigt?

– Vi försöker ju påverka framtidens mat, höja kvalitén och bredda smakerna. På mötena träffas likasinnade, både producenter och kockar med ett driv och lust att utveckla och förbättra. I diskussioner och provningar får vi tillsammans mer kunskap och en djupare förståelse för varandra och hur vi behöver samverka- producent, slakteri och kock. På våra utvecklingsmöten blir det också väldigt tydligt vilken potential och mångfald vi har i Sverige. Heja Sverige!

 – När jag drev Restaurang VOLT i Stockholm hade vi ett väldigt nära samarbete med våra producenter, vissa pratade jag med flera gånger i veckan. Min drivkraft var just relationen jag fick med dem och den utvecklingsresa vi gjorde tillsammans. Även om jag just nu inte själv driver restaurang vill jag fortfarande ha kontakt med producenterna och det får jag genom Exceptionell Råvaras möten. Hela min kockidentitet vilar på det svenska, välproducerade, därför är jag engagerad i föreningens verksamhet.

Vad har du för vision framåt med Exceptionell Råvara?

-Jag ser fram emot att få klart med märkningen som vi jobbat med i 1,5 år. Det måste finnas en belöning för allt arbete som producenten lägger ner. En del av belöningen kan vara märkningen som på sikt kan öka värdet på deras råvaror och förbättra deras utvecklingsmöjligheter.