3-årig Wagyu fick högst poäng på Smakmötet

Grattis Karin Stålnert, Lindås Gård i Lyrestad. Det var första gången ni medverkade på ett Smakmöte och förutom utmärkelsen Exceptionell Råvara fick er wagyustut högst poäng av alla råvaror. Hur kändes det?

– Chockartat! Jag var jättenervös innan. Det blev inte bättre av att bilen gick sönder utanför Västerås på vägen upp. Som tur var kunde en annan producent, Markus Lindström, plocka upp vår köttlåda så att vi hann lämna in vår råvara i tid.

Det är sambon Sten Nordström som äger den ekologiska kravcertifierade gården utanför Mariestad som har 120 mjölkkor och 10 djur av rasen Wagyu.  Den treåriga stuten som Karin Stålnert och svågern Jörgen Widén deltog med på Smakmötet var en avkomma till en av gårdens första Wagyukvigor och det första wagyudjur som slaktats på gården. Djuren har gått på bete längs Göta Kanal från april till oktober och under vinterhalvåret på stall och ätit bra ensilage, berättar Karin som menar att det fina slutresultatet även handlar om det arbete som deras slaktare Helmut Kemmeter på Ekbackens slakteri Lerdala gjorde med råvaran. Idén till att medverka på Smakmötet kom från en annan mjölkbonde, Markus Lindström, som Karin träffat via sitt arbete på Växa.

-Markus ringde mig och sa att om ni slaktar nu kan ni vara med på Smakmötet om en månad, så det var inget vi planerat sedan länge.

Karin Stålnert, till höger i bild i samtal med andra producenter på årets Smakmöte.


Att det skulle vara så roligt att träffa andra producenter och smaka på deras råvaror hade varken Karin Stålnert och svågern Jörgen Widén räknat med.

– Jag hade läst om hur blindtestet går till men att se de andra råvarorna och prata med alla trevliga människor med olika yrkesinriktningar som jobbar i samma kedja var verkligen jättepositivt. Att ni även börjat med 
digitala möten låter också jättebra – allt som ökar intresset för utveckling av svensk köttproduktion är intressant avslutar Karin Stålnert.