Producentmötet

Anna Bendelin och Jimmy Glifberg köpte sin gård som går under namnet BondeBlom i Burs på södra Gotland sommaren 2019. Nu är det andra året som de båda arbetar heltid med gårdens produktion. De brinner för det småskaliga lantbruket där djur och växter får växa och utvecklas utifrån sina naturliga förutsättningar och har därför valt att enbart ha djur som kan gå ute som gris av raserna Mangalitza/ Linderöd, vaktel, ankor och höns.
De säljer sina ätbara blommor, grönsaker och grisköttet de producerar via grossist.

 – Det är väldigt inspirerande att se hur det vi producerar på gården tas om hand och tillagas av en kock på restaurang och sedan når konsumenten, säger Anna som provade på både läkarstudier och floristyrket innan hon bestämde sig för att satsa på eget jordbruk tillsammans med sin fästman Jimmy.

Som unga lantbrukare tycker både Anna och Jimmy att det är viktigt att få en bekräftelse på att det kött som de producerar håller hög kvalité och därför anmälde de sig till Exceptionell Råvaras utvecklingsmöte för Gris den 3 maj i år. De hade själva ingen möjlighet att resa till Stockholm det aktuella datumet men kunde skicka sina två råvaror med en kollega över Östersjön dagen innan och vidare till Sorunda där Exceptionell Råvaras Mattias Dernelid, hämtade upp och transporterade dem till utvecklingsmötet på Stockholms Hotel och Restaurangskola den aktuella morgonen. De råvaror från BondeBlom som sedan visades, provlagades och provsmakades på mötet var de första griskultingarna som de fött upp på gården och vid provningstillfället hade de uppnått en ålder på 14-15 månader.

– Man vet ju inte alltid hur smaken och kvalitén är på sitt kött. Vi har en mindre smakpanel här på Gotland där vi fått fin respons från ett antal krögare, säger Anna. Att skicka råvaror till att bli bedömda hos Exceptionell Råvara var ett ytterligare steg i deras utvecklingsresa som grisproducenter. De är goda vänner med Karolina och Victor som driver Rosa Skattlådan som gjort en framgångsrik utvecklingsresa via Exceptionell Råvara och hade hört mycket positivt om föreningen vilket gjorde att de ville testa sina råvaror på en ny målgrupp kockar.

– Vi bor på en ö och har en viss typ av produktion och ser Exceptionell Råvara som en möjlighet att träffa andra i branschen som har en liknande verksamhet, visioner och lika höga kvalitetsmål som oss. Jag upplever att det finns ett genuint intresse hos de kockar som deltar på era möten att tillsammans med oss producenter utvecklas och lyfta fram kvalitén på våra svenska råvaror, fortsätter Anna som erkänner att både hon och Jimmy var lite spända när protokollet med resultatet från provningen kom ett par veckor efter utvecklingsmötet.

Bild: Kocken Emelie Nielsen under provning av BondeBloms råvaror på Stockholms Hotell- och Restaurangskola

Så hur gick det?
 – Vi är jätteglada för de fina betyg vi fick och så nöjda över att vi skickade upp köttet till provningen. Vi ser fram emot att få möjlighet att utvecklas framåt tillsammans med er. Vi brinner verkligen för denna typ av verksamhet vi bedriver idag. Då känns det enormt fint att veta att vi är på rätt spår vad det gäller våra grisar, avslutar Anna Bendelin och återvänder till sitt arbete.