”Jag är alltid på jakt efter nya, unika smaker”

Ulrika Brydling har varit med sedan starten 2012 och är fortfarande en väldigt engagerad mötesdeltagare.

Varför väljer du att delta på våra möten år efter år?

– Exceptionell Råvaras möten är väldigt inspirerande och roliga. Jag får prata med mina idoler, producenterna, eller mina ”hjältar” som jag brukar kalla dem, utan dem har jag ju inga råvaror att jobba med. Men det är också mycket givande att lyssna på andra kockar. Jag får många ahas och nya tankar när vi möts, vi utbildar varandra. Det blir så tydligt att det vi gör hör ihop; bonden, slakten och hur vi tillreder köttet- det är en helhet. Sedan är ju jag som kock alltid på jakt efter nya, unika smaker och det är också en drivkraft till varför jag deltar. Om jag hade möjlighet skulle jag vara med på alla möten men i år blir det bara tre, Gris 3 maj, Lamm/Får 10 maj och Smakmötet 31 oktober.

Entreprenör, matkreatör, hållbarhetsstrateg är några av dina titlar. Du har också drivit flera krogar men även varit lamm och fårproducent?

– Ja, det var samtidigt som vi drev restaurangen Marmite i Åre. Vi hade en ekonomisk förening där alla i Åredalen kunde vara med och vi gjorde verkligen allt; födde upp djuren, stängslade hagar, tog djuren till slakt, styckade och tillagade dem. Det blev så tydligt att djur som mår och har det bra också smakar bra men också hur viktig styckningen är för slutresultatet – vi kockar behöver ha bättre koll på vilka styckningsdetaljer vi vill ha.

Varför uppmuntrar du fler producenter att delta på våra möten?

– De får uppskattning och feedback på vad de gör bra men också på vad de kan göra bättre. Så känner jag själv efter våra möten, att jag vill och kan bli en ännu bättre kock. Sedan är inte det viktigaste att alla får Exceptionell råvara status utan att man har en vilja att utvecklas, en strävan.

Foto: Milena Grandi, Martin & Servera