Skip to content

Press

PRESSMEDDELANDE 22-02-02

Exceptionell Råvara deltar i scenprogrammet på GastroNord 

I årets upplaga av GastroNord kommer Exceptionell Råvaras  egen råvaruexpert, kocken och provningsledaren Stefan Eriksson att föreläsa på temat ”Så bra är svenskt kött i världen”.

I tio år har Exceptionell Råvara arrangerat möten mellan kockar och producenter för att utveckla svenska köttråvaror i toppklass. Precis som vid en vinprovning är smak, lukt och doft och inte minst- dialogen viktiga ingredienser för att få fram exceptionellt bra råvaror till våra svenska krogar. Hur stor betydelse har t ex bete, foder, säsong och styckdetaljer för slutresultatet? Varför har fjällkon fått ett så starkt uppsving och hur kommer det sig att en 5-årig tacka överraskade alla på senaste Smakmötet?

GastroNord, Marknadsplatsen 7 april,  11.30-12.30. 
Läs mer här

PRESSMEDDELANDE 21-11-16

Sexton producenter fick utmärkelsen ”Exceptionell råvara”.

1 november kallades kockar och producenter till smakmöte på L’Aventura i Stockholm. Det var dags för smakmöte för föreningen Exceptionell råvara, vars syfte är att stärka och lyfta särskilt framstående svenska råvaror.

Smakmötet i november innehöll test av 37 råvaror från tjugotalet svenska regionala producenter. Av dessa nådde 16 råvaror graden ”Exceptionell råvara”. Sex råvaror inom fågel, fyra inom nöt, tre inom lamm/får och tre inom gris.

På Smakmötet ska inte bara ett stort antal råvaror bedömas av några av vår branschs absolut bästa matlagare utan det är även ett unikt tillfälle för producenter och kockar att få träffas och diskutera vad som kan göras för att få fram ännu bättre råvaror.

Smakmötet innehöll, förutom provet av råvarorna, samtal om den svenska grisens status i den nya nationella livsmedelsstrategin och om mjölkkons resa från oönskat kött till en produkt som poängmässigt ligger bara strax under ”Exceptionell råvara”.

Enastående kvalitet och mångfald

Redan från start blev det tydligt att startfältet för året var något enastående både vad gäller kvalitet och mångfald på råvaror. Detta matchades av ett minst sagt lika starkt startfält av dedikerade kockar, uppdelade i olika grupper som med största flit tog sig an den tuffa uppgiften att bedöma varje råvara ordentligt utifrån den mall föreningen tagit fram: utseende, doft och smak ska poängsättas.

Något som stack ut extra vid smakmötet i november 2021 var att i den nya kategorin lamm/får tilldelades en rekordhög poäng till en äldre tacka från Ingeli Ivansson på Rugstorp gård.

Förutom att 16 produkter fick utmärkelsen ”Exceptionell råvara” var flera producenters råvaror nära att nå upp till den avgörande gränsen på 35 poäng. Det är oerhört glädjande att se vilka framsteg som gjorts bland de svenska råvarorna och vilken fantastisk mångfald vi nu börjar få!

Fotograf: Milena Grandi, Martin & Servera

PRESSMEDDELANDE 2019-10-23

Åtta produkter fick utmärkelsen Exceptionell råvara 2019

Den 21 oktober premierades fem uppfödare med kvalitetsintyget Exceptionell råvara – den absolut högsta råvaruklassen i Sverige som bara ett fåtal når upp till varje år. Klassningen sker efter en mycket noggrann provning av Sveriges kockelit vid ett årligt Smakmöte.

Ett Smakmöte kan liknas vid en svenskt SM-final i köttkvalitet. På årets Smakmöte den 21 oktober provade kockarna sammanlagt 19 produkter från 12 uppfödare av köttslagen nöt, gris och fågel. Sammantaget fick fem producenter diplom för den höga kvaliteten på sina produkter.

–        Att få utmärkelsen ”Exceptionell råvara” är ett kvitto på att vårt sätt att arbeta på – god djurhållning och tätt samarbete med restauranger – ger ett mycket bra resultat. Det känns fantastiskt att Sveriges främsta kockar tror på det vi gör, använder våra produkter och ger oss ovärderlig feedback som hjälper oss att utvecklas vidare, säger Karolina Wilczynska, uppfödare fågel Rosa Skattlådan.

–        Exceptionell råvara är en mötesplats för producenter och kockar där vi utvecklar de bästa råvarorna i Sverige. Kockarna bedömer köttets utseende, mörhet, saftighet, konsistens och smak. Målet för uppfödarna är att nå minst 35 poäng och få klassningen ”Exceptionell råvara”, säger Stefan Eriksson, provningsledare.

Inom kategori NÖT erhöll Simon Renström från Strömsholms lantbruk diplom för korsningen Fjällko/Angus och Markus Lindström från Böja Stommen för rasen Wagyu/SRB.

Inom kategori GRIS belönades Richard Näslin, Gunnagård, för två produkter av rasen Linderöd respektive Mangalitza/Duroc samt Maria Ekholm, Blekslätten med rasen Magalitza/Linderöd .

Karolina Wilczynska, Rosa Skattlådan, premierades för tre produkter inom kategori FÅGEL av rasen Japansk vaktel, Skånsk blommehöna och Pärlhöna.

Smökmöte 2019 - Fotograf Mattias Tiedermann
Kvalitetsintyg delades från Smakmötet 2019 delades ut till fr v Markus Lindström, Böja Stommen, Maria Ekholm, Blekslätten, Karolina Wilczynska, Rosa Skattlådan Simon Renström och Carolina Sundström, Strömsholms lantbruk. Saknas på bild gör Richard Näslin, Gunnagård. (Fotograf Mattias Tiedermann )

För ytterligare information om provningen och råvarorna kontakta:
Stefan Eriksson, provningsledare, 070 741 26 89

För ytterligare information om föreningen Exceptionell råvara kontakta:
Anita Lindström, verksamhetsledare, 070 98 55 00

Exceptionell råvara vill utöka kontakterna och fördjupa relationerna mellan kockar och producenter och därigenom skapa en långsiktig plattform för utveckling råvaror med exceptionell kvalitet. Exceptionell råvara är möjligt tack vare våra samarbetspartners Axfoundation, Lantbrukarnas Riksförbund, Martin & Servera och Svenskt Kött.

Pressbilder

(Smakmöte 2019 – Fotograf Mattias Tiedermann )


PRESSMEDDELANDE 2019-10-01

Föreningen Exceptionell råvara värvar ny verksamhetschef

Anita Lindström
Foto: Joel Wåreus

Anita Lindström har tillträtt som verksamhetschef på Exceptionell råvara.  Anita är PR-konsult samt gastroagent och kommer närmast från Årets Kock där hon arbetat som sponsor- och eventansvarig för tävlingen Årets Kock.

Exceptionell råvara skapades år 2015 av stjärnkocken Björn Frantzén tillsammans med matjournalisten Mathias Kroon och LRF. Ur behovet av att servera svenska råvaror och utveckla Sverige som matland föddes idéen om ett samarbete mellan kockar och producenter. Det gemensamma målet var att utveckla exceptionella svenska råvaror med exceptionell kvalitet till restauranger.

– Exceptionell råvara har skapat en mötesplats samt en arena där kockar och uppfödare möts för att diskutera hur köttets smak och egenskaper kan utvecklas. Min uppgift är att leda verksamheten och skapa en upplevelse på utvecklings- och smakmöten. Jag är stolt och otroligt tacksam över att få bidra till att få svensk gastronomi att växa, säger Anita Lindström.

För mer information om föreningen Exceptionell råvara kontakta:

Anita Lindström, verksamhetsledare, info@exceptionellravara.se, 070 98 55 00


EXCEPTIONELL RÅVARA I MEDIA

Läs Mattias Kroons text i Sydsvenskan om kvalitetbönder
http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/kvalitetsbonden-var-nya-ikon/

Inslag om Kulturhöns i Vetandets Värld 3 april
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/347479?programid=412

Artikel på Matlandet.se/ Jordbruksverket
http://matlandet.se/365/exceptionella-grisar-och-honor-under-utveckling/

Bringing back butter/Try Swedish
http://www.tryswedish.com/bringing-back-butter/

Kockeliten käkar korv. Bloggen Franzéns Charkuterier
http://franzenscharkuterier.se/2013/10/kockeliten-kakar-korv/

LRF:s hemsida
http://www.lrf.se/Medlem/Foretagande/Livsmedelsforetagande/Exceptionell-Ravara/

 


Föreläsningar från Exceptionell Råvaras möte på Ulriksdal oktober 2013.

”Att krydda svensk fläsk med terroir och kulturhistoria.” (pdf)
Föreläsare: Martin Ragnar, docent, historiker

”Mörningens betydelse för grisköttet.” (pdf)
Föreläsare: Professor Kerstin Lundström på SLU

”Svensk kyckling, våra lant- och kulturraser”(pdf)
Föreläsare: Johan Widing, bonde.