Exceptionell Råvara

swedish exceptional food

  • Möten
    • Utvecklingsmöte – Fågel
    • Utvecklingsmöte – Gris
    • Utvecklingsmöte – Lamm/får
    • Utvecklingsmöte – Nöt
  • Resultat
  • Om föreningen
    • Om företaget
    • Historik
  • Press
  • Kontakt
  • English

Press

PRESSMATERIAL

PRESSMEDDELANDE 2019-10-23

Åtta produkter fick utmärkelsen Exceptionell råvara 2019

Den 21 oktober premierades fem uppfödare med kvalitetsintyget Exceptionell råvara – den absolut högsta råvaruklassen i Sverige som bara ett fåtal når upp till varje år. Klassningen sker efter en mycket noggrann provning av Sveriges kockelit vid ett årligt Smakmöte.

Ett Smakmöte kan liknas vid en svenskt SM-final i köttkvalitet. På årets Smakmöte den 21 oktober provade kockarna sammanlagt 19 produkter från 12 uppfödare av köttslagen nöt, gris och fågel. Sammantaget fick fem producenter diplom för den höga kvaliteten på sina produkter.

–        Att få utmärkelsen ”Exceptionell råvara” är ett kvitto på att vårt sätt att arbeta på – god djurhållning och tätt samarbete med restauranger – ger ett mycket bra resultat. Det känns fantastiskt att Sveriges främsta kockar tror på det vi gör, använder våra produkter och ger oss ovärderlig feedback som hjälper oss att utvecklas vidare, säger Karolina Wilczynska, uppfödare fågel Rosa Skattlådan.

–        Exceptionell råvara är en mötesplats för producenter och kockar där vi utvecklar de bästa råvarorna i Sverige. Kockarna bedömer köttets utseende, mörhet, saftighet, konsistens och smak. Målet för uppfödarna är att nå minst 35 poäng och få klassningen ”Exceptionell råvara”, säger Stefan Eriksson, provningsledare.

Inom kategori NÖT erhöll Simon Renström från Strömsholms lantbruk diplom för korsningen Fjällko/Angus och Markus Lindström från Böja Stommen för rasen Wagyu/SRB.

Inom kategori GRIS belönades Richard Näslin, Gunnagård, för två produkter av rasen Linderöd respektive Mangalitza/Duroc samt Maria Ekholm, Blekslätten med rasen Magalitza/Linderöd .

Karolina Wilczynska, Rosa Skattlådan, premierades för tre produkter inom kategori FÅGEL av rasen Japansk vaktel, Skånsk blommehöna och Pärlhöna.

Smökmöte 2019 - Fotograf Mattias Tiedermann

Kvalitetsintyg delades från Smakmötet 2019 delades ut till fr v Markus Lindström, Böja Stommen, Maria Ekholm, Blekslätten, Karolina Wilczynska, Rosa Skattlådan Simon Renström och Carolina Sundström, Strömsholms lantbruk. Saknas på bild gör Richard Näslin, Gunnagård. (Fotograf Mattias Tiedermann )

För ytterligare information om provningen och råvarorna kontakta:
Stefan Eriksson, provningsledare, 070 741 26 89

För ytterligare information om föreningen Exceptionell råvara kontakta:
Anita Lindström, verksamhetsledare, 070 98 55 00

Exceptionell råvara vill utöka kontakterna och fördjupa relationerna mellan kockar och producenter och därigenom skapa en långsiktig plattform för utveckling råvaror med exceptionell kvalitet. Exceptionell råvara är möjligt tack vare våra samarbetspartners Axfoundation, Lantbrukarnas Riksförbund, Martin & Servera och Svenskt Kött.

Pressbilder

(Smakmöte 2019 – Fotograf Mattias Tiedermann )

Karolina Wilczynska, Rosa Skattlådan
Markus Lindström, Böja Stommen

Simon Renström och Carolina Sundström, Strömsholms lantbruk

Maria Ekholm, Blekslätten


PRESSMEDDELANDE 2019-10-01

Föreningen Exceptionell råvara värvar ny verksamhetschef

Anita Lindström
Foto: Joel Wåreus

Anita Lindström har tillträtt som verksamhetschef på Exceptionell råvara.  Anita är PR-konsult samt gastroagent och kommer närmast från Årets Kock där hon arbetat som sponsor- och eventansvarig för tävlingen Årets Kock.

Exceptionell råvara skapades år 2015 av stjärnkocken Björn Frantzén tillsammans med matjournalisten Mathias Kroon och LRF. Ur behovet av att servera svenska råvaror och utveckla Sverige som matland föddes idéen om ett samarbete mellan kockar och producenter. Det gemensamma målet var att utveckla exceptionella svenska råvaror med exceptionell kvalitet till restauranger.

– Exceptionell råvara har skapat en mötesplats samt en arena där kockar och uppfödare möts för att diskutera hur köttets smak och egenskaper kan utvecklas. Min uppgift är att leda verksamheten och skapa en upplevelse på utvecklings- och smakmöten. Jag är stolt och otroligt tacksam över att få bidra till att få svensk gastronomi att växa, säger Anita Lindström.

För mer information om föreningen Exceptionell råvara kontakta:

Anita Lindström, verksamhetsledare, info@exceptionellravara.se, 070 98 55 00


EXCEPTIONELL RÅVARA I MEDIA

Läs Mattias Kroons text i Sydsvenskan om kvalitetbönder
http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/kvalitetsbonden-var-nya-ikon/

Inslag om Kulturhöns i Vetandets Värld 3 april
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/347479?programid=412

Artikel på Matlandet.se/ Jordbruksverket
http://matlandet.se/365/exceptionella-grisar-och-honor-under-utveckling/

Bringing back butter/Try Swedish
http://www.tryswedish.com/bringing-back-butter/

Kockeliten käkar korv. Bloggen Franzéns Charkuterier
http://franzenscharkuterier.se/2013/10/kockeliten-kakar-korv/

LRF:s hemsida
http://www.lrf.se/Medlem/Foretagande/Livsmedelsforetagande/Exceptionell-Ravara/

 


Föreläsningar från Exceptionell Råvaras möte på Ulriksdal oktober 2013.

”Att krydda svensk fläsk med terroir och kulturhistoria.” (pdf)
Föreläsare: Martin Ragnar, docent, historiker

”Mörningens betydelse för grisköttet.” (pdf)
Föreläsare: Professor Kerstin Lundström på SLU

”Svensk kyckling, våra lant- och kulturraser”(pdf)
Föreläsare: Johan Widing, bonde.

KALENDARIUM 2021

10 maj 
Utvecklingsmöte LAMM/FÅR, Stockholm
Anmäl intresse

11 maj
Utvecklingsmöte NÖT, Stockholm
Anmäl intresse

17 maj
Utvecklingsmöte FÅGEL, Stockholm
Anmäl intresse

18 maj
Utvecklingsmöte GRIS, Stockholm
Anmäl intresse

1 november
SMAKMÖTE, Stockholm
Anmäl intresse

__________________________

Tidigare möten 2020

12 oktober 2020
Utvecklingsmöte Lamm, Stockholm
Se resultat

6 oktober 2020
Utvecklingsmöte Gris, Stockholm
Se resultat

5 oktober 2020
Utvecklingsmöte Fågel, Stockholm
Se resultat

28 september 2020
Utvecklingsmöte Nöt, Stockholm
Se resultat

14 september 2020
Utvecklingsmöte, Härnösand
Se resultat

__________________________

Tidigare möten 2019

Smakmöte 21 oktober 2019


 

Följ oss på Instagram


 

Samarbetspartner

  

  • Möten
    • Utvecklingsmöte – Fågel
    • Utvecklingsmöte – Gris
    • Utvecklingsmöte – Lamm/får
    • Utvecklingsmöte – Nöt
  • Resultat
  • Om föreningen
    • Om företaget
    • Historik
  • Press
  • Kontakt
  • English

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.OkLäs mer