Fantastiska råvaror på vårens provningar

Under första delen av maj månad genomfördes fyra utvecklingsmöten på lika många restauranger runt om i Stockholm där sammanlagt nitton svenskproducerade råvaror studerades och provsmakades och bedömdes av professionella kockar. “Otroligt aptitretande”, “Magisk marmorering”, “Top tre av alla grisar jag ätit” var några av de fina omdömen som mötte producenterna som deltog.

Bild: stor koncentration vid provning av nöt på Gastrologik. Per Andersson andra personen till höger i bilden.

En nötköttsbonde som var med på utvecklingsmötet den 9 maj var Per Andersson från Sollerön som deltog med en 41 månader gammal stut av Fjällkoras.

– Första gången jag var med på ett utvecklingsmöte kom jag utan råvara och det var bra för då lärde jag mig vad jag skulle undvika och slapp att göra vissa misstag som jag kanske skulle ha gjort annars, säger Per Andersson som driver Ullasgårdens Lantbruk.

– För de som tror att Exceptionell Råvara är en elitistisk förening bara för att vi jobbar med exceptionellt hög kvalité kan jag berätta- så är det inte. I stället möts man av ett otroligt öppet och varmt klimat och jag kände mig genast inkluderad i gruppen av nötbönder och yrkesverksamma kockar första gången jag var med. Och det spelar ingen roll om du har Wagyu eller som jag, fjällkor, det som förenar oss som är där att vi alla strävar efter att nå högsta kvalité på våra råvaror, säger Per som menar att en av fördelarna med att vara med i Exceptionell Råvara är att han får ta del av andra producenters erfarenheter och kunskap som gör att han inte behöver uppfinna hjulet hela tiden.

 – Att möta kockar och andra producenter ger mig inspiration och insikter och inte minst- nya kontakter som hjälper mig i mina mål framåt, fortsätter Per Andersson och menar att det är viktigt att kvalitetsarbetet med svenska livsmedel fortsätter.
– Där är Exceptionell Råvaras möten jätteviktiga. Både för att utveckla svenska råvaror och för att uppmärksamma de som redan är väldigt bra.