Skip to content

Om ossRåvaran är hjärtat i modern gastronomi

Exceptionell råvara är en ideell förening som skapar kontakter och fördjupar relationerna mellan svenska råvaruproducenter och kockar. Målet är att skapa en långsiktig plattform för utveckling av råvaror och nya affärsmöjligheter. Exceptionell råvara är ett kvalitetsorienterat, brett och inkluderande initiativ för att utveckla modern gastronomi och förse den växande skaran restauranger på toppnivå med råvaror av hög kvalité som är unika och svenska.

Utvecklingsmöten och Smakmöte
Varje år arrangerar föreningen minst fyra utvecklingsmöten där kockar och producenter möts kring råvarorna Fågel, Gris, Nöt eller Lamm/ Får och ett Smakmöte där utmärkelsen Exceptionell Råvara utses.
På utvecklingsmötena delar kockarna med sig av sin kunskap, bedömer råvaror och ger feedback till producenterna som i sin tur får möjlighet att presentera sina råvaror, ta emot feedback, berätta om sin produktion och eventuella utmaningar. Samtalen ger både kockar och producenter en bild av vad en exceptionell råvara kan vara.
Istället för att varje kock lägger tid och energi på att hitta producenter får de, via föreningens möten, kontakt med ambitiösa producenter och en möjlighet att skapa en efterfrågan och lönsamhet åt en större krets svenska uppfödare och bönder. Producenterna får genom att delta inte bara möjligheten att testa sin råvara på en grupp professionella kockar, utan även möjlighet att nätverka och dela erfarenheter med andra producenter. Producenterna möjliggör med sin medverkan även att en större mångfald av svenska produkter av exceptionell kvalitet serveras på våra svenska restauranger.

Historik
Exceptionell råvara startade som ett projekt 2011 av stjärnkocken Björn Frantzén och journalisten Mattias Kroon. Genom att samla Sveriges bästa kockar lade man grunden för utvecklingen av exceptionella råvaror i Sverige. Första smakmötet hölls 2012 och under de mer än tio år som gått sedan dess har föreningen arrangerat regelbundna utvecklingsmöten över hela Sverige där kockar och producenter diskuterat smak, konsistens, doft och utseende med målet att utveckla kvalitén på svenska råvaror. 

Första åren handlade det om att prova griskött, kyckling, smör och grädde följt av nötkött, grönsaker och lamm och får. Idag gör föreningen provningar av 4 råvaror: Fågel, gris, nöt och lamm/får. 

Föreningens verksamhet stöds av KLS , Martin & Servera och LRF.