”Jag vill bredda producentnätverket”

Markus Lindström sitter med i Exceptionell Råvaras styrelse som
representant för producenterna och är själv mjölk- och nötbonde i Västergötland.

Hur hittade du till våra möten?
– Jag är ordförande för SRB Skaraborg och vi blev kontaktade av Exceptionell Råvara som ville veta mer om SRB raserna. Innan dess hade jag ingen aning om föreningen och deras verksamhet.

Vad har Exceptionell Råvara betytt för dig som producent?
– Jag var på min första provning 2017. Det var en helt ny värld som öppnades. Innan dess var min enda erfarenhet av restaurangvärlden den som gäst, nu fick jag ta del av kockarnas kunskap från köket ”bakom kulisserna”.

Kockarna pratade om smak och det är inget som vi bönder traditionellt pratar om när vi producerar kött. Jag lärde mig t ex att den stora smakbäraren är fett. Normalt får jag avdrag för överfeta djur men det visade sig att det var just fettet som var det mest intressanta för restaurangvärlden. Det gav mig en insikt om att smak är väldigt värdefullt men också svårt att sätta ett värde på.

Hur har din medverkan på våra möten påverkat din produktion?
-Vi började fokusera på smaken och anpassa våra arbetsmetoder utifrån det vi lärt oss och dag levererar vi hälften av vårt kött till 6-7 restauranger från att vi enbart sålt till privatpersoner innan.

Vad är din ambition framåt som ledamot i styrelsen?
– Jag vill bredda producentnätverket, skapa en större ”producentfamilj”. Jag vill att fler får kännedom om Exceptionell Råvaras verksamhet och ser vilken fantastisk värdekedja vi skapar, ”Från mule till mun, för att prata i kospråks-termer.