Hur kan kockar och producenter samarbeta mer?
23 september bjöd vi in till ett dialog-och inspirationsseminarium på temat ”Råvaror, relationer och hållbara affärsmodeller” som ett avslut på projektet Kortare Livsmedelskedjor och för att fånga upp de upplevelser och reflektioner deltagarna gjorde som följde med på föreningens studieresa till Kalifornien 2023. Under eftermiddagen varvades korta föredrag med exempel på nära, långsiktiga och hållbara […]
16 oktober ”Smak som konkurrenskraft”
Den 16:e oktober kommer Exceptionell Råvara vara en del av scenprogrammet på Elmia Lantbruk i Jönköping: Tid: 11.00-12.00Plats: Elmia Lantbruksmässa, scenen i hall C. Bonden är expert på produktion, kocken på smak. Vad händer när de två möts och samarbetar? Livesamtal om kunskapsdelning, kvalitétsutveckling och konkurrenskraft när kocken Gustav tillagar bonden Ulricas råvaror. Provsmakning.
Smakmötet 2024 inställt!
Exceptionell Råvaras styrelse beslutade igår att ställa in årets Smakmöte. Föreningens resurser denna höst kommer istället att läggas på den Kunskapsbank som vi tillsammans med RISE håller på att ta fram och som bygger på alla de utvecklings och smakprovningar vi gjort tillsammans med producenter och kockar under våra 12 år. Vi kommer även lägga […]
Nytt utvecklingsprojekt tillsammans med RISE
Sedan 2011 har Exceptionell Råvara arrangerat utvecklings-och smakmöten mellan kockar och producenter runt om i Sverige. Syftet har varit att utveckla kvalitén på svenska råvaror, öka mångfalden och skapa nya affärssamarbeten som bidrar till att utveckla svensk gastronomi. Med över 700 provade och bedömda råvaror har föreningen idag en unik kunskap om vilka parametrar som […]
Säsongsbete, slakt och dess påverkan på smaken
Vårens sista utvecklingsmöte ägde rum på Restaurang Svartengrens den 13 maj med ett tjugotal deltagare där flera medverkade för första gången. Under dagen provades 7 råvaror varav en var referensråvara. De producenter som deltog med köttråvara var: @sunnanhedsfjallkor från Dalarna med en 126 månaders Fjällko, @bona.gard, Järna med en 3 årig Hereford, @gissebogard, Åtvidaberg med en 4 […]
Utvecklingsmöte fågel och gris 29 april
”För tio år sedan fanns det ingen svenskproducerad vaktel att få tag på -idag är det inte längre ett problem. Det visar på vilken utveckling som skett på råvarusidan under det senaste decenniet ”. Med de orden inleder Stefan Eriksson, Exceptionell Råvaras provningsledare genomgången av dagens provning av fågel och gris på Restaurang Brutalisten. Först […]
Exceptionell Råvara till Åland
Ett 40-tal personer deltog i det första utvecklingsmötet på Åland som arrangerades av Hushållningssällskapet den 12 mars. På plats fanns kockar verksamma på restaurang och turistanläggningar, kocklärare och kockelever. Från producentsidan var det de flesta fåruppfödare, enstaka nöt och gris-producenter. Dagen följdes även av rådgivare från Ålands hushållningssällskap och landsbygdsutvecklare. Provningsledare var Stefan Eriksson och […]
Smakmötet-en hyllning till svenska råvaror
Det var fullt på Restaurangakademien den 30 oktober när Exceptionell Råvara arrangerade årets Smakmöte. Ett 40 tal kockar deltog i smakjuryn som under dagen bedömde 27 råvaror (varav 2 var referensråvaror), av gris, fågel, lamm/får och nöt varav 3 tackor, 1 gris och 4 nötråvaror fick utmärkelsen Exceptionella. Tackakött är fortfarande en relativt ny råvara […]
Exceptionella Råvaror och resultat Smakmötet
8 råvaror fick utmärkelsen Exceptionella på årets Smakmöte där ett 40 tal kockar uppdelade i olika smakjurygrupper bedömde totalt 27 råvaror varav 2 var refererensråvaror. Högst poäng, 39,96, fick en 62 månader gammal Wagyu/Brown Swiss från producenten Alpha Wagyu i Dalstorp. Utmärkelsen Exceptionell Råvara innebär att producenten får använda Exceptionell råvaras märkning för råvaror producerade […]
Tackaköttsprovning i Jönköping
Under ett år har Region Jönköpings Län, Länsstyrelsen i Jönköping, LRF, Vi kan mat och Hushållningssällskapet Jönköping tillsammans genomfört kurser, seminarier, vandring i fårhagen med kockar mm för att lyfta tackakött. -denna fantastiska råvara som vi vill att fler ska upptäcka. Den 23 oktober fick vi i Exceptionell Råvara äran att vara en del av […]
På jakt efter nya hållbara affärsmodeller
I januari 2023 reste en grupp bestående av 21 kockar och bönder i Exceptionell Råvaras regi till Norra Kalifornien för att hitta nya vägar till marknaden. Studieresan var en del av projektet ”Kortare livsmedelskedjor” och finansierad av Europeiska Jordbruksfonden. Målet var att titta närmare på hållbara affärsmodeller mellan restauranger och producenter som skulle kunna appliceras […]
Fågel är en liten kategori men väldigt spännande”
”Superfin, jättegod med djupa smaker” var en av omdömena när kockarna diskuterade den 200 dagar gamla tupp av rasen Australorp som producenterna Mark och Sofia, Stackvallen, Krokhult tagit med till dagens utvecklingsmöte som hölls på Restaurang Petri. På mötet provades även en 112 dagars Bresse höna från samma producent som hade ”super super gott fett!” […]
Spännande bredd när vi provade nöt i Göteborg
Spännande bredd och givande dialog när nötköttsproducenter, kockar verksamma i regionen och branschen möttes i Göteborg den 15 maj
Mångfald på utvecklingsmöte lamm/ får 8 maj
Lamm/ får är en relativt ny råvara för Exceptionell Råvara men nu ser vi ett ökat intresse hos såväl lamm och fårproducenter som hos kockarna för denna råvara. På utvecklingsmötet den 8 maj provades och bedömdes många olika raser: 6 årig tacka av allmogerasen Dalapäls från Anders Gravsjö i Rättvik, 8 månaders bagge av rasen Pälsfår/Dorset […]
Utvecklingsmöte LAMM/ FÅR 8 maj 2023
Plats: Restaurang Brutalisten, StockholmRåvaror som testades: Scan, butikslamm (referens), Dalapälsfår, tacka, 6 år. Dorset, pälsfår, Bagge 8 månader. Svensk Lantras, tacklamm, 7 månader. Svensk Lantras, finullstacka, 6 år. Walliska Svartnosfår, tacka 5 år.Producenter med råvaror: Scan, Anders Gravsjö, Mäjsta Lamm, Rättviksskoljordbruk, Akerbo Blacknose. Protokoll_utvecklingsmöte_LammFår_230508
Utvecklingsmöte Gris 24 april
24 april möttes ett 10-tal kockar och grisproducenten Tove Munthe på Restaurang Svartengrens för att prova 4 olika grisråvaror.
Digital producentträff 21 mars kl.09.00
Funderar du på hur du kan använda Exceptionell Råvara för att utveckla dina produkter? Eller på hur ett utvecklingsmöte går till i praktiken? Vill du ha konkreta tips på hur du ska förbereda din råvara för ett utvecklingsmöte? Oavsett vilka frågor du har eller var du befinner dig i din utvecklingsresa är du välkommen till […]
Intensiv arbetsdag för årets smakjury
Under Smakmötets fyra provningar provsmakades och bedömdes sammanlagt 37 svenska köttråvaror av ett 30-tal kockar.
Populär mötesplats för branschen
Att evenemanget är en uppskattad mötesplats för producenter, kockar och andra branschaktörer vittnade det höga sorl av röster som hördes inne i matsalen under hela dagen.
3-årig Wagyu fick högst poäng på Smakmötet
Den treåriga stuten som Karin Stålnert och svågern Jörgen Widén deltog med på Smakmötet var en avkomma till en av gårdens första Wagyukvigor och det första de slaktat på Lindås gård, som ligger i Lyrestad utanför Mariestad.
17 Exceptionella Råvaror på årets Smakmöte
På Smakmötet den 31 oktober bedömdes sammanlagt 37 råvaror av gris, fågel, nöt, lamm/ Får och Nöt av ett trettiotal kockar. 17 råvaror fick utmärkelsen Exceptionella då de hade minst 35 poäng. Många råvaror nådde också Utmärkt kvalité.
Producentmötet
Anna Bendelin och Jimmy Glifberg köpte sin gård som går under namnet BondeBlom i Burs på södra Gotland sommaren 2019. Nu är det andra året som de båda arbetar heltid med gårdens produktion. De brinner för det småskaliga lantbruket där djur och växter får växa och utvecklas utifrån sina naturliga förutsättningar och har därför valt […]
Fantastiska råvaror på vårens provningar
Under första delen av maj månad genomfördes fyra utvecklingsmöten på lika många restauranger runt om i Stockholm där sammanlagt nitton svenskproducerade råvaror studerades och provsmakades och bedömdes av professionella kockar. ”Otroligt aptitretande”, ”Magisk marmorering”, ”Top tre av alla grisar jag ätit” var några av de fina omdömen som mötte producenterna som deltog.
Digital producentträff 23/8
-Hur kan du som bonde använda exceptionell råvara för att utveckla dina produkter? -Behöver du konkreta tips på hur du ska förbereda din råvara till ett utvecklingsmöte eller till Smakmötet? -Vill du träffa andra producenter med höga ambitioner och som strävar efter att nå hög kvalité på sina råvaror?Oavsett var du befinner dig i din […]
Förpacka och presentera råvaran rätt
Under de tio år som Exceptionell Råvara arrangerat provningar har vi lärt oss en hel del av vad som påverkar en råvaras kvalité. ”Det är viktigt med omsorg om detaljerna- att hålla hög kvalité rakt igenom” säger Stefan Eriksson, Exceptionell Råvaras provningsledare. Två viktiga parametrar vid bedömning är utseende och förpackning då ett av bedömningskriterierna […]
”Vi försöker ju påverka framtidens mat”
”På våra möten träffas likasinnade, producenter och kockar med ett driv och en lust att utveckla och förbättra. I dessa möten blir det väldigt tydligt vilken potential och mångfald vi har i Sverige. ”
Fredrik Johnsson, ordförande, kock
”Jag är alltid på jakt efter nya, unika smaker”
”Utvecklingsmötena är väldigt inspirerande och roliga. Jag får prata med mina idoler, producenterna. Det blir så tydligt när vi möts, att det vi gör hör ihop; bonden, slakten och hur vi tillreder köttet.”
Ulrika Brydling, kock, Stockholm
”Jag vill bredda producentnätverket”
”Jag var på min första provning 2017. Det var en helt ny värld som öppnades. Idag sitter jag i föreningens styrelse och arbetar för att fler ska få kännedom om Exceptionell Råvaras verksamhet och se vilken fantastisk värdekedja vi skapar. ”
Markus Lindström, Mjölk-och nötbonde, Böja stommen Skaraborg
”Svenska producenter har fantastiska råvaror”
”Vi lär oss något nytt hela tiden, det är många olika parametrar som styr en råvaras kvalitet. Våra svenska producenter har fantastiska råvaror som behöver bli kända för kockarna och vi behöver välja dem. Vi måste lyfta blicken och samarbeta.”
Stefan Eriksson, provningsledare, kock.
”Jag är med för att vidareutveckla mina produkter.”
”Jag är ingen tävlingsmänniska men blir triggad av responsen från kockarna. För att nå ”Exceptionell Råvara” är utvecklingsmötena jätteviktiga. Det jag lärt mig där är att styckning och hängmörning har mycket större betydelse för slutresultat än jag först trodde.”
Anneli Wallin, lammbonde Mörkö Lamm, Trosa.
Producentmötet: nötköttsbonden Per
”Jag kände mig genast inkluderad i gruppen av nötbönder och yrkesverksamma kockar första gången jag var med.” säger nötköttsbonden Per Andersson från Sollerön.