Smakmötet-en hyllning till svenska råvaror
Det var fullt på Restaurangakademien den 30 oktober när Exceptionell Råvara arrangerade årets Smakmöte. Ett 40 tal kockar deltog i smakjuryn som under dagen bedömde 27 råvaror (varav 2 var referensråvaror), av gris, fågel, lamm/får och nöt varav 3 tackor, 1 gris och 4 nötråvaror fick utmärkelsen Exceptionella. Tackakött är fortfarande en relativt ny råvara för föreningen och det syns en tydlig ökning av antalet producenter som deltar med tackor både på vårens utvecklingsmöten och till Smakmötet.
Förutom bedömningen av råvaror bjöds deltagarna på smakprover och seminarier om bl a måltidsturism och hållbara affärsmodeller. Deltagarna fick även flera exempel på gynnsamma samarbeten mellan kockar och producenter som inte bara utvecklar kvalitén på svenska råvaror utan även varumärken och affärer. Föreläste gjorde bl a Jacob Holmström, kock som tidigare drev Gastrologik, Ulrika Brydling, verksamhetsledare för Eldrimner och Jens Heed från Visit Stockholm.
Resultat Exceptionella Råvaror 2023 hittar du här
Läs mer om Exceptionell Råvaras studieresa till San Fransisco
PRESS:
Livsmedel i fokus om smakmötet 2023
Taste Magazine om Smakmötet
Kött & Chark nr. 12.23
Foto: Lotta Strinnholm