Skip to content

Program Smakmötet 30 okt 2023

TIDER:

10.00 Registrering, kaffe.
10.30 Smakjuryns bedömningsarbete startar med nöt/gris följt av fågel/lamm, får.
11.00 Seminarieprogrammet startar.
12.00 Lunch
14.00 Smakjuryns arbete avslutas
14.15  Avslutande seminarium 
15.00 Diplom och märkningsutdelning.
15.30 Summering av dagen
16.00 Portarna stängs
obs! eftermiddagens tider är preliminära och påverkas av antalet råvaror som ska bedömas under dagen.

SEMINARIEPROGRAM:

11.00-11.45 ”Kortare Livsmedelskedjor, tre affärsmodeller från San Fransisco”.
I januari reste en grupp av 21 kockar och bönder i Exceptionell Råvaras regi till Norra Kalifornien för att hitta nya vägar till marknaden. Målet var att titta närmare på hållbara affärsmodeller mellan restauranger och producenter som skulle kunna appliceras i Sverige. Nu redovisar de resultatet.
Medverkar gör bl a Onsberga Gård, Haghultskossorna, Sunnanheds fjällkor.

11.45-12.05 ”Hur protein förändras i matlagning”
Hur förändras råvaror vid tillagning? I denna föreläsning får du en introduktion till hur protein fungerar och varför vissa styckningsdelar passar bättre till vissa tillagningsmetoder.
Föreläsare: Jesper Johansson, Restaurangakademien, fd. Kökschef som undervisat inom gastronomi sedan 00-talet på universitet och för bransch med fokus på teori och kökshantverk med specialområde hur råvaror förändras vid tillagning. 

13.15-13.45 Måltidsturism-hur smakar en plats? 
Det finns en enorm potential för mat och dryckesturism i Sverige. Många resenärer söker minnesvärda matupplevelser där hållbart, närodlat och lokala egenheter är viktiga ingredienser liksom individerna bakom. Lär dig mer om måltidsturismens möjligheter i detta samtal mellan Visit Stockholms Jens Heed och Anna Kaijser, Branschansvarig LRF Lokal mat och dryck.

14.15 Exceptionell Råvara-samarbeten som utvecklar affärer
Vilken betydelse har nära samarbeten mellan kock och producent för att utveckla kvalitén på svenska råvaror och vilka effekter får det på affären?
Medverkar gör kockar och producenter som hittat varandra via Exceptionell Råvara:
Jacob Holmström, kock fd ägare till Gastrologik, Karolina Wilcynska och Victor Karlsson, Rosa Skattlådan. Stefan Eriksson, Brutalisten, Göran Svartengren, kock och ägare Svartengrens, Måns Lundqvist, kökschef Södertuna Slott m fl.

15.00 Diplomceremoni

15.30 Sammanfattning av dagen, avslut.

 

Tack till Smakmötets samarbetspartners:

Print
Matföretaget KLS
lrf_logga
Stockholm-the-capital-of-Scandinavia-1024x334