Smakmötet 2019 i samarbete med Lantbrukarnas Riksförbund

Varmt välkommen till Smakmötet 2019, där Sveriges främsta kockar provar, bedömer och utser de finaste råvarorna från landets mest ambitiösa producenter i kategorierna fågel, gris och nöt.

Datum: Den 21 oktober 2019
Tid: Kl. 10.00 – 18.00
Plats: Gamla Riksarkivet, Birger Jarls Torg 2a, Riddarholmen, Stockholm

Årets event utgörs av en heldag på Gamla Riksarkivet där kockar och representanter från hela livsmedelskedjan möts i fördjupande panelsamtal om framtidens kött med fokus på ursprung, hållbarhet och utveckling.

Vi kommer att ha förmånen att träffa och lyssna till den isländska kocken Haflidi Halldorsson, tillika VD för Icelandic Lamb, som föreläser om ”The value of heritage breed” (föreläsningen är på engelska). Maria Forshufvud, VD Svenskmärkning, presenterar ursprungsmärkning på restauranger. LRF region Sydost och Länsstyrelsen i Kalmar delar med sig av erfarenheter från ett pågående får & lammprojekt.

Det blir en dag fylld med inspirerande samtal. Vi blir bjudna på måltider med fokus på kvalitet och hållbarhet, signerade Stefan Eriksson, Restauranglabbet och provningsledare Exceptionell råvara.

Anmäl dig till Smakmötet här
Senast den 17:e oktober vill vi ha din anmälan.

Råvarufakta för producenter. (ladda ner) Skickas in senast den 14/10.

Instruktion NÖT (ladda ner)

Instruktion GRIS (ladda ner)

Instruktion FÅGEL (ladda ner)

Länk till program för press

Allmänt program

10.00 Välkommen till Smakmötet 2019. 
Presentatör: Ingela Stenson, strateg och omvärldsanalytiker

10.10 Anita Lindström, verksamhetsledare Exceptionell råvara hälsar välkommen till dagen.

10.15  Ursprungsmärkning på restauranger. Maria Forshufvud, VD Svensk märkningen.
10.30 – 12.00 Provningar nöt.
10.45 Tala smak – gris. En kartläggning av grisköttets smaker och sensoriska egenart. Lars Peder Hedberg, grundare Tala Smak AB.

12.00 – 13.30 Provningar gris.
12.00 Lunch.
12.30 The value of heritage breed. Haflidi Halldorsson, kock och VD Icelandic Lamb
13.30 – 15.00 Provningar fågel.
13.45 – 14.15 

Svensk djuruppfödning ur ett hållbarhetsperspektiv (paneldebatt)
Kockarna Fredrik Johnsson,  krögare Restaurang Volt samt Ulrika Brydling,  krögare Brydlings debatterar med Jens Berggren, hållbarhetsexpert, LRF, Jan Forssell, ordförande Sveriges Nötköttsproducenter, Jeanette Elander, ordförande Sveriges Grisföretagare, Elof Nilsson, vice ordförande Svenska Fåravelförbundet.
Moderator: Viktoria Östlund, LRF Kött

15.15- 15.30

Exceptionell råvara får & lamm i Kalmar län, ett pågående utvecklingsarbete. 
Rose-Marie Winqvist verksamhetsutvecklare LRF Sydost, Claes Lövgren, konsult, Mathias Larsson Länsstyrelsen Kalmar.

15.30 Diplomering.
16.00 Mingel.