Exceptionell Råvara

swedish exceptional food

  • Möten
    • Utvecklingsmöte – Fågel
    • Utvecklingsmöte – Gris
    • Utvecklingsmöte – Lamm/får
    • Utvecklingsmöte – Nöt
  • Resultat
  • Om föreningen
    • Om företaget
    • Historik
  • Press
  • Kontakt
  • English

Fördelar med eget slakteri

1 september, 2014 by Anita Lindström

P1000525
Thorsten Laxvik på Rafnaslakt:
–
Exceptionell Råvara sätter fingret på kvalitetsfrågorna och lyfter fram dem på ett nytt vis. Det är ett förhållningssätt som vi på Rafnaslakt och Norrbete delar, och har arbetat med i  7–8 år. Vår produktion handlar om hållbarhet i varje moment: både socialt och vad det gäller miljö, ekonomi, slakt och styckning.
Stefan Eriksson på Råvara och Mikael Einarsson på Djuret köper kött från Norrbete.
– De har båda varit hos oss i Ramsele och hälsat på. Exceptionell Råvara har inneburit ett bra ett bra nätverkande med både kockar och andra producenter, men jag tycker det är slående att vi är så få uppfödare av nötboskap som arbetar med kvalitet. Vårt mål är att kunna ta fram kött som har de goda näringsvärden som man hade 1920. Därför tittar vi också på att föda upp gamla raser som Fjällko.
Thorsten berättar att kooperativet och slakteriet nu också tar emot stockholmare och andra utsocknes som medlemmar. Man kan köpa in sig i nyfödda kalvar och kvigor och får i slutändan ut ett slaktat och styckat fullvuxet nötboskap, en verksamhet som Thorsten döpt till Kotell.
– Att äga sitt eget slakteri har inneburit en stor fördel för oss, och nu på tredje året verkar det gå med vinst.
Också den lokala förankringen i bygden är stark.
– Imorgon ska jag slakta en sexårig Hereford/Angusko på 500 kilo till kocken Magnus Nilsson på Fäviken. Hon har betat i Magnus grannby Ismundssundet.

Rafna Gård är en ekonomisk förening i Ramsele i Ångermanland. Föreningen som består av åtta delägare som 2008 övertog ett naturbetesområde vid Faxälven. Boskapsuppfödningen bedrivs enligt Norrbetes ekologiska principer. De flesta av de idag cirka 70 djuren är av rasen Black Angus.

Arkiverad under: intervjuer

« Smakmöte om Nötkött på Studio Frantzén 1 september 2014
Buffelsmör från Uppland »

KALENDARIUM 2021

10 maj 
Utvecklingsmöte LAMM/FÅR, Stockholm
Anmäl intresse

11 maj
Utvecklingsmöte NÖT, Stockholm
Anmäl intresse

17 maj
Utvecklingsmöte FÅGEL, Stockholm
Anmäl intresse

18 maj
Utvecklingsmöte GRIS, Stockholm
Anmäl intresse

1 november
SMAKMÖTE, Stockholm
Anmäl intresse

__________________________

Tidigare möten 2020

12 oktober 2020
Utvecklingsmöte Lamm, Stockholm
Se resultat

6 oktober 2020
Utvecklingsmöte Gris, Stockholm
Se resultat

5 oktober 2020
Utvecklingsmöte Fågel, Stockholm
Se resultat

28 september 2020
Utvecklingsmöte Nöt, Stockholm
Se resultat

14 september 2020
Utvecklingsmöte, Härnösand
Se resultat

__________________________

Tidigare möten 2019

Smakmöte 21 oktober 2019


 

Följ oss på Instagram


 

Samarbetspartner

  

  • Möten
    • Utvecklingsmöte – Fågel
    • Utvecklingsmöte – Gris
    • Utvecklingsmöte – Lamm/får
    • Utvecklingsmöte – Nöt
  • Resultat
  • Om föreningen
    • Om företaget
    • Historik
  • Press
  • Kontakt
  • English

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.OkLäs mer