Exceptionell Råvaras Smakmöten är en unik mötesplats och ett jättemåste för hela Sverige

Kocken Linnea Apelman, Smakmötet, Exceptionell Råvara 2018
Kocken Linnea Apelman testar nötkött under smakmötet 2018

Linnea Apelman, kock:

En unik mötesplats

– Att alla olika led inom matrörelsen kan träffas – producenter, kockar, akademin – det ger ett unikt tillfälle att nätverka, säger Linnea Apelman, den enda kvinnliga kocken i den namnkunniga smakjuryn om 15 stjärnkockar.

Linnea Apelman har jobbat som kock i 8 år, men också varvat med studier. I höst ska hon studera vidare på Restauranghögskolan i Grythyttan.
– Jag tycker det är både roligt och viktigt att få förståelse för andra led i matkedjan, säger hon.

Tre gånger har hon varit med på Exceptionell Råvaras Smakmöten och bedömt kött.
– I år var det två av elva biffstockar av nötkött som var riktigt bra, säger hon, Och tre av sju kotlettrader.

Kocken Johan Gottberg
Kocken Johan Gottberg

Johan Gottberg, kock:

Ett jättemåste för hela Sverige!

Johan Gottberg skräder inte orden när det gäller Smakmötets betydelse.
– Det är superintressant och ett jättemåste för hela Sverige, säger han. Tillsammans med kollegorna gör han tummen upp för Exceptionell Råvara.

– Smakmötena skapar en unik brygga mellan oss kockar och producenterna, säger Johan Gottberg och kockkollegan Fredrik Juhlin fyller i:
– Det är särskilt viktigt för oss som verkar i Stockholm.

Johan Gottberg kom tillbaka till Sverige år 2000 efter 12 års arbete som kock utomlands.
– Det var en chock, säger han. Nu har Sverige kommit ikapp jättemycket men det arbetet måste fortsätta.

För Johan är det viktigt att veta varifrån råvarorna kommer.
– Det finns ett intresse men också en skyldighet för oss som kockar att veta varifrån råvarorna kommer. Och att få kunskap om jobbet som görs före oss inom slakt och styckning.