Exceptionell Råvara

swedish exceptional food

  • Möten
    • Utvecklingsmöte – Fågel
    • Utvecklingsmöte – Gris
    • Utvecklingsmöte – Lamm/får
    • Utvecklingsmöte – Nöt
  • Resultat
  • Om föreningen
    • Om företaget
    • Historik
  • Press
  • Kontakt

Utvecklingsmöte – Fågel

UTVECKLINGSMÖTE – FÅGEL

PROVNING:

Provningen är ”halvblind” där råvarorna får ett nummer och redovisas sedan efter bedömningen. Under provningen görs en bedömning av utseendet på de råa visningsfåglarna, därefter smaktest av tillagade produkter.

Bedömning görs på utseende i rå form på visningsfågeln med hantering, styckning, beskrivning av färg, form, doft, fett, kött. Sedan på tillagad del med mörhet, textur/saftighet och till sist den som ger dubbla poäng – smaken!

Efter bedömningen, vid genomgång av provningsprotokoll redovisar producenten ”Råvarufakta” och informerar om de parametrar som har betydelse för råvarans kvalitet som ras, kön, ålder, uppfödningsvillkor, foder, slakt och transportuppgifter. Allt sammanställs och producenten får tillbaka ett protokoll med feedback och poängindikation i vilken nivå kockarna upplever råvaran vid provningstillfället.

ANMÄLAN:

–         Läs och fyll i dokumentet RÅVARUFAKTA FÅGEL som innefattar parametrar som påverkar råvarans kvalitet och är ett diskussionsunderlag samt en beskrivning av råvarans egenskaper.

Maila dokumentet till info@exceptionellravara.se senast den xx 2021. Inskickat dokument är din anmälan till Utvecklingsmötet.

VISNINGSFÅGEL:

–         1 st hel fågel med huvud och fötter kvar. Denna är visningsfågeln som bedöms och undersöks i rå form.
–         Här är viktigt att ”visningsfågeln” är så perfekt som går att göra den hanteringsmässigt.

PROVNINGSFÅGLAR:

–         2 st hela fåglar med huvud och fötter kvar. (Inget putsande).
Vid mindre fåglar krävs flera fåglar för tillagning tex. vaktel 5 st, vid gås och anka räcker 1 fågel.

–         Ej vakuumförpackat, lägg råvaran i en öppen insatspåse samma morgon eller ännu hellre i charkpapper.

SYFTE MED UTVECKLINGSMÖTET:

Syftet är att kockarna grundligt testar produkten och ger en djupare analys av produktens egenskaper samt diskutera möjliga orsaker till egenskaperna.

Feedback och poängindikation ger möjligheter till att förbereda inför Smakmötet.

På det stora ”Smakmötet” delas diplom ut till råvaror som klassas som Exceptionell Råvara, detta sker en gång per år. Dock ej år 2020.

NÄRVARO:

Om du inte kan närvara personligen, men vill att din produkt skall vara med i provningen kontakta någon av nedanstående personer.
Du kan även närvara på utvecklingsmötet utan råvara.

Frågor om tillagning/provning:

Stefan Eriksson, stefan@ravaran.se mobil 070 741 26 89

KALENDARIUM 2021

10 maj - Stockholm
Utvecklingsmöte LAMM/FÅR
Stockholms Hotell- & Restaurangskola
Arenavägen 60, Johanneshov
Anmäl intresse

11 maj - Stockholm
Utvecklingsmöte NÖT
Svartengrens
Tulegatan 24, Stockholm
Anmäl intresse

17 maj - Stockholm
Utvecklingsmöte FÅGEL
Ateljé Gastrologik
Artellerigatan 14, Stockholm
Anmäl intresse

18 maj - Stockholm
Utvecklingsmöte GRIS
L´Avventura
Sveavägen 77, Stockholm
Anmäl intresse

24 maj - Göteborg
Utvecklingsmöte, värd KLS Ugglarps
Restaurang Bhoga
Norra Hamngatan 10, Göteborg
Anmäl intresse

26 maj - Malmö
Utvecklingsmöte, värd KLS Ugglarps
Restaurang Mutantur
Erik Dahlbergsgatan 14, Malmö
Anmäl intresse

31 maj - Umeå
Utvecklingsmöte
Storgatan 46, Umeå
Anmäl intresse

4 oktober - Kalmar
Anmäl intresse

1 november
SMAKMÖTE, Stockholm
Anmäl intresse

__________________________

Tidigare möten 2020

12 oktober 2020
Utvecklingsmöte Lamm, Stockholm
Se resultat

6 oktober 2020
Utvecklingsmöte Gris, Stockholm
Se resultat

5 oktober 2020
Utvecklingsmöte Fågel, Stockholm
Se resultat

28 september 2020
Utvecklingsmöte Nöt, Stockholm
Se resultat

14 september 2020
Utvecklingsmöte, Härnösand
Se resultat

__________________________

Tidigare möten 2019

Smakmöte 21 oktober 2019


 

Följ oss på Instagram


 

Samarbetspartner

  

  • Möten
    • Utvecklingsmöte – Fågel
    • Utvecklingsmöte – Gris
    • Utvecklingsmöte – Lamm/får
    • Utvecklingsmöte – Nöt
  • Resultat
  • Om föreningen
    • Om företaget
    • Historik
  • Press
  • Kontakt

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.OkLäs mer