Sex uppfödare fick utmärkelsen Exceptionell Råvara på Smakmötet 2018

Den 1 oktober 2018 premierades kött från sex uppfödare med kvalitetsintyget Exceptionell råvara – den absolut högsta råvaruklassen i Sverige som bara ett fåtal når upp till varje år. Klassningen sker efter en mycket noggrann provning av Sveriges kockelit vid ett årligt Smakmöte. En av dem som kammade hem det åtråvärda intyget var Markus Lindström med sitt kött från en 114 månader gammal mjölkko av rasen SRB.

Sex uppfödare nådde klassen Exceptionell råvara. Fr.v. Maria Ekholm, Blekslättens Gård, Erika Buskas-Wulff, Närsjö Gård, Markus Lindström Stommens Lantbruk, Maria & Björn Olsson, Viking Fågel, Munka Ljungby, Hans Erik Holmqvist, Reco Meat med en av uppfödarna – Märta Jansdotter från Gröna Gårdar.

-Jätteroligt, säger han. Det här är ett kvitto på att vi gjort rätt. Det skapar arbetsglädje och ger oss ytterligare motivation att fortsätta jobba med SRB-kor och köttkvalitet, säger Markus Lindström som driver Böja Stommen Lantbruk norr om Skövde tillsammans med sin familj.
Den mjölkko som Markus tävlade med gav inte bara ett högklassigt kött. Hon hade dessutom fött fyra kalvar och levererat 61 000 kilo mjölk under sin levnad.
– Hon var en stark och klok ledarko. Och hon slutgöddes under 14 månader.

Arbetet med att utveckla denna råvara har resulterat i SRBpremium, en uppfödarmanual och slaktkriterier med tydlig kvalitetsavgränsning för att kallas en premiumråvara. SRBpremium ägs av SRB-föreningen där ni även finner mer information.

Ytterligare en leverantör av nötkött fick två biffstockar klassade som Exceptionell råvara. Företaget Reco Meat som bland annat står bakom nordisk Wagyu, fick den allra högsta poängen för två korsningar mellan japansk Wagyu och Angus. En av uppfödarna var Jan Karlsson, grundare av Gröna Gårdar, som fött upp korsningsdjuret på sin gård utanför Uddevalla i Bohuslän. Hans dotter Märta Jansdotter tog emot priset.

Två grisuppfödare kammade också hem den heta utmärkelsen Exceptionell Råvara: Erika Buskas-Wulff på Närsjö gård i Sörmland med sin renrasiga Mangalitza kastrat och Maria Ekholm på Blekslättens gård i Dalsland med en renrasig sugga av samma ras.
Mangalitza är en ullig grisras med mycket insprängt fett i musklerna som bidrar till de höga smakerna. Maria Ekholm, en av veteranerna i Exceptionell Råvara, har sex gånger tidigare nått högsta kvalitetsklassen:
– Det är väldigt roligt att få utmärkelsen. Men det bästa med Exceptionell råvara är nog det nätverk av stjärnkockar, uppköpare och kollegor som de här smakmötena ger, säger hon.

Maria och Björn Olsson på Viking Fågel utanför Munka Ljungby i Skåne klarade också gränsen till Exceptionell Råvara med sin svenska Pekinganka.
– Vi är väldigt stolta över vår produktion och levererar till många av stjärnkrogarna. Men det är klart väldigt roligt att få en sån här utmärkelse. Det betyder mycket, säger Björn Olsson.
Viking Fågel har eget slakteri på gården och helt egna foderrecept. Gårdens ankor får en blandning av korn, havre, majs och gräsmjöl.
– Det är gräsmjölet som ger ankorna den vackra gula färgen, säger Björn Olsson.