Satsning på genuina raser

Johan Widing
Johan Widing, Bokeslunds gård i Hörby:
– Vi levererar löpande till Bastard i Malmö men även till Tryne till Knorr och Smak i Malmö. Vår kulturraskyckling kan man även hitta hos Mathias Dahlgren och förhoppningsvis på ännu fler krogar under 2014. Vi har gott om nöjda kunder men ett beröm som fastnat är hur Björn Frantzén beskrev min Fifty-five Flowery chicken: ”A swedish chicken that easily kicks all the french chickens in the ass”.
Johan och hans familj har valt att satsa på det genuint svenska så i deras stall och hagar hittar man kor, får och höns av svenska raser som har en månghundraårig tradition av att förse det svenska köket med förstklassiga råvaror.
– Under det senaste året har vi också arbetat för att säkerställa att dessa raser finns kvar i framtiden. Vi har bildat en förening med stamböcker för de olika svenska kulturraserna av fjäderfä, som rasen Fifty-five Flowery. Det är en av de riktigt unika raser som skapades av pastorn Martin Silverudd i Småland 1955.

Bokeslund består av tre gårdar som drivs av två generationer. De jobbar för det småskaliga jordbruket, bevarandet av svenska lantraser och mångfald på landsbygden. Bokeslund är ekocertifierad. Gården säljer kött, primörer och ägg till restauranger och privatpersoner.