Exceptionell Råvara

swedish exceptional food

  • Möten
    • Utvecklingsmöte – Fågel
    • Utvecklingsmöte – Gris
    • Utvecklingsmöte – Lamm/får
    • Utvecklingsmöte – Nöt
  • Resultat
  • Om föreningen
    • Om företaget
    • Historik
  • Press
  • Kontakt

Det är lite Kött-tombola

11 januari, 2019 by Anita Lindström

Märta Jansdotter, vd Gröna Gårdar, Smakmötet, Exceptionell Råvara 2018

Märta Jansdotter, vd Gröna Gårdar

Det är lite Kött-tombola

– Svenskt kött har många djurvälfärdskvaliteter. Men det är lite av en kött-tombola när det gäller köttkvaliteten. Så beskriver Märta Jansdotter, vd på Gröna Gårdar, den svenska marknaden för nötkött. Hon är en stark förespråkare för en tydligare märkning så att kunden får kunskap om vad hen betalar för. Själva märker Gröna Gårdar allt nötkött med ras, kön, slaktålder, uppfödare och gård. Och hon ser gärna att fler gjorde det.

På sikt hoppas hon att även själva smakbedömningen i Exceptionell råvara kan differentieras i olika köttklasser.
– Som det är nu bedöms allt nötkött i en klass. Det blir lite som att jämföra äpplen med päron, säger hon.

Märta Jansdotter tycker att Smakmötena är viktiga och att Exceptionell Råvara fyller en viktig funktion.
– Det är bra att få ett kvitto på vilken kvalitet man kan leverera, men den stora grejen är nätverket, säger hon. Det uppstår saker i mötet mellan människor. Här kan det största slakteriet (KLS Ugglarps) möta ett av de minsta (Rafnaslakt) i en dialog. Sådant är viktigt för att motverka polarisering.

Gröna Gårdar förmedlar ekologiskt, gräsuppfött kött från ett 40-tal gårdar i Västsverige. Märta Jansdotters far, Jan Karlsson uppfödare på Bjällansås gård utanför Uddevalla, var med och startade företaget 2001. Idag har han 700 djur, främst korsningar av Aberdeen Angus och Hereford. Men också korsningar av Wagyu och Angus. Och det var en biffstock från ett av dessa djur, förmedlat av Hans Erik Holmqvist på Reco Meat, som uppnådde den högsta kvalitetsklassen -Exceptionell Råvara – vid 2018 års Smakmöte i Stockholm.

Arkiverad under: intervjuer, Tidigare inlägg

« Smakmötena har lärt mig vad kockarna vill ha
Bilder från Exceptionell Råvaras Smakmöte 2018 »

KALENDARIUM 2021

10 maj - Stockholm
Utvecklingsmöte LAMM/FÅR
Stockholms Hotell- & Restaurangskola
Arenavägen 60, Johanneshov
Anmäl intresse

11 maj - Stockholm
Utvecklingsmöte NÖT
Svartengrens
Tulegatan 24, Stockholm
Anmäl intresse

17 maj - Stockholm
Utvecklingsmöte FÅGEL
Ateljé Gastrologik
Artellerigatan 14, Stockholm
Anmäl intresse

18 maj - Stockholm
Utvecklingsmöte GRIS
L´Avventura
Sveavägen 77, Stockholm
Anmäl intresse

24 maj - Göteborg
Utvecklingsmöte, värd KLS Ugglarps
Restaurang Bhoga
Norra Hamngatan 10, Göteborg
Anmäl intresse

26 maj - Malmö
Utvecklingsmöte, värd KLS Ugglarps
Restaurang Mutantur
Erik Dahlbergsgatan 14, Malmö
Anmäl intresse

31 maj - Umeå
Utvecklingsmöte
Storgatan 46, Umeå
Anmäl intresse

4 oktober - Kalmar
Anmäl intresse

1 november
SMAKMÖTE, Stockholm
Anmäl intresse

__________________________

Tidigare möten 2020

12 oktober 2020
Utvecklingsmöte Lamm, Stockholm
Se resultat

6 oktober 2020
Utvecklingsmöte Gris, Stockholm
Se resultat

5 oktober 2020
Utvecklingsmöte Fågel, Stockholm
Se resultat

28 september 2020
Utvecklingsmöte Nöt, Stockholm
Se resultat

14 september 2020
Utvecklingsmöte, Härnösand
Se resultat

__________________________

Tidigare möten 2019

Smakmöte 21 oktober 2019


 

Följ oss på Instagram


 

Samarbetspartner

  

  • Möten
    • Utvecklingsmöte – Fågel
    • Utvecklingsmöte – Gris
    • Utvecklingsmöte – Lamm/får
    • Utvecklingsmöte – Nöt
  • Resultat
  • Om föreningen
    • Om företaget
    • Historik
  • Press
  • Kontakt

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.OkLäs mer