Det är lite Kött-tombola
Det är lite Kött-tombola
– Svenskt kött har många djurvälfärdskvaliteter. Men det är lite av en kött-tombola när det gäller köttkvaliteten. Så beskriver Märta Jansdotter, vd på Gröna Gårdar, den svenska marknaden för nötkött. Hon är en stark förespråkare för en tydligare märkning så att kunden får kunskap om vad hen betalar för. Själva märker Gröna Gårdar allt nötkött med ras, kön, slaktålder, uppfödare och gård. Och hon ser gärna att fler gjorde det.
På sikt hoppas hon att även själva smakbedömningen i Exceptionell råvara kan differentieras i olika köttklasser.
– Som det är nu bedöms allt nötkött i en klass. Det blir lite som att jämföra äpplen med päron, säger hon.
Märta Jansdotter tycker att Smakmötena är viktiga och att Exceptionell Råvara fyller en viktig funktion.
– Det är bra att få ett kvitto på vilken kvalitet man kan leverera, men den stora grejen är nätverket, säger hon. Det uppstår saker i mötet mellan människor. Här kan det största slakteriet (KLS Ugglarps) möta ett av de minsta (Rafnaslakt) i en dialog. Sådant är viktigt för att motverka polarisering.
Gröna Gårdar förmedlar ekologiskt, gräsuppfött kött från ett 40-tal gårdar i Västsverige. Märta Jansdotters far, Jan Karlsson uppfödare på Bjällansås gård utanför Uddevalla, var med och startade företaget 2001. Idag har han 700 djur, främst korsningar av Aberdeen Angus och Hereford. Men också korsningar av Wagyu och Angus. Och det var en biffstock från ett av dessa djur, förmedlat av Hans Erik Holmqvist på Reco Meat, som uppnådde den högsta kvalitetsklassen -Exceptionell Råvara – vid 2018 års Smakmöte i Stockholm.