Buffelsmör från Uppland

mathias linda
Linda Elvingsson, Ängsholmens Gårdsmejeri:
– På Ängsholmen gårdsmejeri utanför Uppsala producerar vi bland annat buffelsmör och mozzarella från vattenbufflar som vi importerade från Tyskland 2012. Från början hade vi tänkt oss att ha fjällkor, men av en slump kom vi i kontakt med uppfödning av bufflar på ett KSLA-möte. Bufflarna är utmärkta våtmarksrenoverare och producerar exklusiv mjölk. Ingen har tidigare gjort mozzarella på buffelmjölk i Sverige, och vi är fortfarande ensamma om detta i Norden. Vi har varit på studieresa i Italien och kämpat med att lära oss hantverket. Idén är att istället för att flyga in färskost med flygplan till Sverige, kan importera djuren och och producera italienska produkter på plats. En del klassiskt svenska produkter så som syrat smör och filmjölk, går att göra på buffelmjölk, vilket i sin tur skapar helt nya och intressanta produkter som inte tillverkas någon annanstans.
Det sällsynta, vita buffelsmöret har tillsammans med grädden varit med på två Smakmöten.
– Kockarna Björn Frantzén och Mathias Dahlgren var mina första kunder. Det var jag själv som tog kontakt med dem. Exceptionell Råvara har erbjudit möjligheten för mig att träffa andra producenter än mejerister, det tycker jag är intressant, speciellt som jag från början är agronom.

Ängsholmens Gårdsmejeri är ett familjeföretag i Harbo utanför Uppsala. Nyligen fick man den europeiska ursprungsmärkningen Garanterad Traditionell Specialitet.