Exceptionell Råvara

swedish exceptional food

  • Möten
    • Utvecklingsmöte – Fågel
    • Utvecklingsmöte – Gris
    • Utvecklingsmöte – Lamm/får
    • Utvecklingsmöte – Nöt
  • Resultat
  • Om föreningen
    • Om företaget
    • Historik
  • Press
  • Kontakt
  • English

Buffelsmör från Uppland

1 september, 2014 by Anita Lindström

mathias linda
Linda Elvingsson, Ängsholmens Gårdsmejeri:
– På Ängsholmen gårdsmejeri utanför Uppsala producerar vi bland annat buffelsmör och mozzarella från vattenbufflar som vi importerade från Tyskland 2012. Från början hade vi tänkt oss att ha fjällkor, men av en slump kom vi i kontakt med uppfödning av bufflar på ett KSLA-möte. Bufflarna är utmärkta våtmarksrenoverare och producerar exklusiv mjölk. Ingen har tidigare gjort mozzarella på buffelmjölk i Sverige, och vi är fortfarande ensamma om detta i Norden. Vi har varit på studieresa i Italien och kämpat med att lära oss hantverket. Idén är att istället för att flyga in färskost med flygplan till Sverige, kan importera djuren och och producera italienska produkter på plats. En del klassiskt svenska produkter så som syrat smör och filmjölk, går att göra på buffelmjölk, vilket i sin tur skapar helt nya och intressanta produkter som inte tillverkas någon annanstans.
Det sällsynta, vita buffelsmöret har tillsammans med grädden varit med på två Smakmöten.
– Kockarna Björn Frantzén och Mathias Dahlgren var mina första kunder. Det var jag själv som tog kontakt med dem. Exceptionell Råvara har erbjudit möjligheten för mig att träffa andra producenter än mejerister, det tycker jag är intressant, speciellt som jag från början är agronom.

Ängsholmens Gårdsmejeri är ett familjeföretag i Harbo utanför Uppsala. Nyligen fick man den europeiska ursprungsmärkningen Garanterad Traditionell Specialitet.

Arkiverad under: intervjuer

« Fördelar med eget slakteri
Satsning på genuina raser »

KALENDARIUM 2021

10 maj 
Utvecklingsmöte LAMM/FÅR, Stockholm
Anmäl intresse

11 maj
Utvecklingsmöte NÖT, Stockholm
Anmäl intresse

17 maj
Utvecklingsmöte FÅGEL, Stockholm
Anmäl intresse

18 maj
Utvecklingsmöte GRIS, Stockholm
Anmäl intresse

1 november
SMAKMÖTE, Stockholm
Anmäl intresse

__________________________

Tidigare möten 2020

12 oktober 2020
Utvecklingsmöte Lamm, Stockholm
Se resultat

6 oktober 2020
Utvecklingsmöte Gris, Stockholm
Se resultat

5 oktober 2020
Utvecklingsmöte Fågel, Stockholm
Se resultat

28 september 2020
Utvecklingsmöte Nöt, Stockholm
Se resultat

14 september 2020
Utvecklingsmöte, Härnösand
Se resultat

__________________________

Tidigare möten 2019

Smakmöte 21 oktober 2019


 

Följ oss på Instagram


 

Samarbetspartner

  

  • Möten
    • Utvecklingsmöte – Fågel
    • Utvecklingsmöte – Gris
    • Utvecklingsmöte – Lamm/får
    • Utvecklingsmöte – Nöt
  • Resultat
  • Om föreningen
    • Om företaget
    • Historik
  • Press
  • Kontakt
  • English

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.OkLäs mer