Exceptionell Råvara

swedish exceptional food

  • Möten
    • Utvecklingsmöte – Fågel
    • Utvecklingsmöte – Gris
    • Utvecklingsmöte – Lamm/får
    • Utvecklingsmöte – Nöt
  • Resultat
  • Om föreningen
    • HISTORIK
  • Press
  • Kontakt

Utvecklingsmöte – Gris

UTVECKLINGSMÖTE – GRIS

PROVNING

Provningen är ”halvblind” där råvarorna får ett nummer och redovisas sedan efter bedömningen. Under provningen görs en bedömning av utseendet på de råa visningsbitarna, därefter smaktest av tillagade produkter. Bedömning görs på utseende i rå form på visningsbiten med hantering, styckning, beskrivning av färg, form, doft, fett, kött. Sedan på tillagad del med mörhet, textur/saftighet och till sist den som ger dubbla poäng – smaken!

Efter bedömningen, vid genomgång av provningsprotokoll redovisar producenten ”Råvarufakta” och informerar om de parametrar som har betydelse för råvarans kvalitet som ras, kön, ålder, uppfödningsvillkor, foder, slakt och transportuppgifter. Allt sammanställs och producenten får tillbaka ett protokoll med feedback och poängindikation i vilken nivå kockarna upplever råvaran vid provningstillfället.

ANMÄLAN

– Läs och fyll i dokumentet RÅVARUFAKTA GRIS som innefattar parametrar som påverkar råvarans kvalitet och är ett diskussionsunderlag samt en beskrivning av råvarans egenskaper.

Maila dokumentet till info@exceptionellravara.se. Inskickat dokument är din anmälan till Utvecklingsmötet.

VISNINGSBIT

– 1 st sågad bit av kotlettrad, 10 cm, på ben med fettkappa och svål för visning från främre del på stocken mot huvudet. Denna del är visningsbiten som bedöms och undersöks i rå form som visningsbit. (Inget putsande).
– Här är viktigt att ”visningsbiten” är så perfekt som går att göra den hanteringsmässigt.

PROVNINGSBIT

– 1 st bit från samma kotlettrad, 20 cm, på ben med fettkappa och svål för tillagning till provsmakningen. (Inget putsande)
– Ej vakuumförpackat, lägg råvaran i en öppen insatspåse samma morgon eller ännu hellre i charkpapper.

SYFTE MED UTVECKLINGSMÖTET

Syftet är att kockarna grundligt testar produkten och ger en djupare analys av produktens egenskaper samt diskutera möjliga orsaker till egenskaperna.

Feedback och poängindikation ger möjligheter till att förbereda inför Smakmötet. På det stora ”Smakmötet” delas diplom ut till råvaror som klassas som Exceptionell
Råvara, detta sker en gång per år. Dock ej år 2020.

NÄRVARO

Om du inte kan närvara personligen, men vill att din produkt skall vara med i provningen kontakta någon av nedanstående personer.
Du kan även närvara på utvecklingsmötet utan råvara.

Frågor om tillagning/provning:
Stefan Eriksson, stefan@ravaran.se mobil 070 741 26 89

KALENDARIUM 2021

10 maj 
Utvecklingsmöte LAMM/FÅR, Stockholm
Anmäl intresse

11 maj
Utvecklingsmöte NÖT, Stockholm
Anmäl intresse

17 maj
Utvecklingsmöte FÅGEL, Stockholm
Anmäl intresse

18 maj
Utvecklingsmöte GRIS, Stockholm
Anmäl intresse

1 november
SMAKMÖTE, Stockholm
Anmäl intresse

__________________________

Tidigare möten 2020

12 oktober 2020
Utvecklingsmöte Lamm, Stockholm
Se resultat

6 oktober 2020
Utvecklingsmöte Gris, Stockholm
Se resultat

5 oktober 2020
Utvecklingsmöte Fågel, Stockholm
Se resultat

28 september 2020
Utvecklingsmöte Nöt, Stockholm
Se resultat

14 september 2020
Utvecklingsmöte, Härnösand
Se resultat

__________________________

Tidigare möten

Smakmöte 21 oktober 2019


 

Följ oss på Instagram

 

Samarbetspartner

  

  • Möten
    • Utvecklingsmöte – Fågel
    • Utvecklingsmöte – Gris
    • Utvecklingsmöte – Lamm/får
    • Utvecklingsmöte – Nöt
  • Resultat
  • Om föreningen
    • HISTORIK
  • Press
  • Kontakt

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.OkLäs mer