Exceptionell Råvara

swedish exceptional food

  • Formulär
    • Fågel – instruktion & råvarufakta
    • Gris – instruktion & råvarufakta
    • Lamm/får – instruktion & råvarufakta
    • Nöt – instruktion & råvarufakta
  • Resultat
  • Om föreningen
    • Om föreningen
    • Historik
  • Press
  • Kontakt

Smakmötena har lärt mig vad kockarna vill ha

10 januari, 2019 by Anita Lindström

Torbjörn Eriksson, Gymninge gård utanför Örebro .

Torbjörn Eriksson, Gymninge gård utanför Örebro.

Smakmötena har lärt mig vad kockarna vill ha

– Smakmötena som ordnas av Exceptionell Råvara har gett mig en helt annan förståelse för vad kockarna vill ha. Det säger Torbjörn Eriksson på Gymninge gård som levererar naturbeteskött från en av Sveriges största dikobesättningar.

– Till ett av Exceptionell Råvaras första utvecklingsmöten hade jag tagit med mig det som jag trodde var mitt bästa kött: En mörad biffstock från en 3 år gammal ungko. Den totalsågades av kockarna, berättar Torbjörn Eriksson.

Torbjörn Eriksson har tillsammans med sin bror byggt upp en dikobesättning om 300 moderdjur som håller strandängarna öppna runt fågelsjön Tysslingen utanför Örebro. Djuren är i huvudsak korsningar av Hereford och Angus. Med åren har bröderna blivit allt bättre på att få fram kvalitetskött.

– Jag tycker att jag fått bekräftelse på att djur som föds upp långsamt ger helt andra smaker. Och jag har förstått att lite äldre djur ofta är guldägg som motsvarar vad kockarna vill ha.

Fler borde certifiera sin produktion

Torbjörn Eriksson har certifierat sin uppfödning och följer de regler som gäller för Svenskt Sigills Naturbeteskött. Men han tycker att fler borde certifiera sin produktion.

– Jag är säker på att vi skulle kunna få fram 1 500 djur i veckan från marker som skulle kunna klassas som naturbete. Men idag får vi bara fram 30-40 djur. Trots att naturbeteskött är just det som efterfrågas av många kunder.

För butikerna är det avgörande att leverantörerna kan säkra jämna flöden.
– Ju mindre man är ju svårare är det att säkerställa så att varan finns i butiken varje vecka. Därför är det viktigt att samverka med andra, säger han.
– Vi är 4 aktiva uppfödare av Naturbeteskött men har en bas på 10 certifierade gårdar.

Torbjörn Eriksson är en av de ytterst få i Sverige som fått utmärkelsen Exceptionell Råvara för sitt kött. Kvalitetsintyget gällde en ko av rasen Aberdeen Angus och året var 2015.
– Det vare väldigt roligt och en bekräftelse på att vi jobbar rätt, säger han.

Arkiverad under: intervjuer, Tidigare inlägg

« Ultraljud kan ge mer marmorerat kött
Det är lite Kött-tombola »

KALENDARIUM 2022

2 maj
Utvecklingsmöte FÅGEL
Lokal: Petri Restaurang, Stockholm
Tid: 10.00-14.00
Adress: Kommendörsgatan 16, Stockholm

Anmälan

3 maj
Utvecklingsmöte GRIS
Lokal: Stockholms Hotell-och restaurangskola
Tid: 10.00-14.00
Adress: Arenavägen 60, Johanneshov

Anmälan

9 maj
Utvecklingsmöte NÖT
Lokal: Svartengrens, Stockholm
Tid: 10.00-14.00
Adress: Tulegatan 24, Stockholm

Anmälan

10 maj
Utvecklingsmöte LAMM/FÅR
Plats: Brutalisten, Stockholm
Tid: 10.00-14.00
Adress: Regeringsgatan 71, Stockholm

Anmälan

31 oktober
Smakmöte, Stockholm

Anmälan

__________________________

Tidigare möten 2021

10 maj - Stockholm
Utvecklingsmöte LAMM/FÅR
Stockholms Hotell- & Restaurangskola
Arenavägen 60, Johanneshov

11 maj - Stockholm
Utvecklingsmöte NÖT
Svartengrens
Tulegatan 24, Stockholm

17 maj - Stockholm
Utvecklingsmöte FÅGEL
Ateljé Gastrologik
Artellerigatan 14, Stockholm

18 maj - Stockholm
Utvecklingsmöte GRIS
L´Avventura
Sveavägen 77, Stockholm

24 maj - Göteborg
Utvecklingsmöte, värd KLS Ugglarps
Restaurang Bhoga
Norra Hamngatan 10, Göteborg

26 maj - Malmö
Utvecklingsmöte, värd KLS Ugglarps
Restaurang Mutantur
Erik Dahlbergsgatan 14, Malmö

4 oktober - Kalmar
Utvecklingsmöte i samarbete med KLS Ugglarps

5 oktober - FÅR/LAMM, Kalmar
Utvecklingsmöte FÅR/LAMM i samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar.

1 november
SMAKMÖTE, Stockholm

Följ oss på Instagram

 

samarbetspartner

  

  • Formulär
    • Fågel – instruktion & råvarufakta
    • Gris – instruktion & råvarufakta
    • Lamm/får – instruktion & råvarufakta
    • Nöt – instruktion & råvarufakta
  • Resultat
  • Om föreningen
    • Om föreningen
    • Historik
  • Press
  • Kontakt

Copyright © 2022 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress