Exceptionell Råvara

swedish exceptional food

  • Möten
    • Utvecklingsmöte – Fågel
    • Utvecklingsmöte – Gris
    • Utvecklingsmöte – Lamm/får
    • Utvecklingsmöte – Nöt
  • Resultat
  • Om föreningen
    • Om företaget
    • Historik
  • Press
  • Kontakt

Smakmötena har lärt mig vad kockarna vill ha

10 januari, 2019 by Anita Lindström

Torbjörn Eriksson, Gymninge gård utanför Örebro .

Torbjörn Eriksson, Gymninge gård utanför Örebro.

Smakmötena har lärt mig vad kockarna vill ha

– Smakmötena som ordnas av Exceptionell Råvara har gett mig en helt annan förståelse för vad kockarna vill ha. Det säger Torbjörn Eriksson på Gymninge gård som levererar naturbeteskött från en av Sveriges största dikobesättningar.

– Till ett av Exceptionell Råvaras första utvecklingsmöten hade jag tagit med mig det som jag trodde var mitt bästa kött: En mörad biffstock från en 3 år gammal ungko. Den totalsågades av kockarna, berättar Torbjörn Eriksson.

Torbjörn Eriksson har tillsammans med sin bror byggt upp en dikobesättning om 300 moderdjur som håller strandängarna öppna runt fågelsjön Tysslingen utanför Örebro. Djuren är i huvudsak korsningar av Hereford och Angus. Med åren har bröderna blivit allt bättre på att få fram kvalitetskött.

– Jag tycker att jag fått bekräftelse på att djur som föds upp långsamt ger helt andra smaker. Och jag har förstått att lite äldre djur ofta är guldägg som motsvarar vad kockarna vill ha.

Fler borde certifiera sin produktion

Torbjörn Eriksson har certifierat sin uppfödning och följer de regler som gäller för Svenskt Sigills Naturbeteskött. Men han tycker att fler borde certifiera sin produktion.

– Jag är säker på att vi skulle kunna få fram 1 500 djur i veckan från marker som skulle kunna klassas som naturbete. Men idag får vi bara fram 30-40 djur. Trots att naturbeteskött är just det som efterfrågas av många kunder.

För butikerna är det avgörande att leverantörerna kan säkra jämna flöden.
– Ju mindre man är ju svårare är det att säkerställa så att varan finns i butiken varje vecka. Därför är det viktigt att samverka med andra, säger han.
– Vi är 4 aktiva uppfödare av Naturbeteskött men har en bas på 10 certifierade gårdar.

Torbjörn Eriksson är en av de ytterst få i Sverige som fått utmärkelsen Exceptionell Råvara för sitt kött. Kvalitetsintyget gällde en ko av rasen Aberdeen Angus och året var 2015.
– Det vare väldigt roligt och en bekräftelse på att vi jobbar rätt, säger han.

Arkiverad under: intervjuer, Tidigare inlägg

« Ultraljud kan ge mer marmorerat kött
Det är lite Kött-tombola »

KALENDARIUM 2021

10 maj 
Utvecklingsmöte LAMM/FÅR, Stockholm
Anmäl intresse

11 maj
Utvecklingsmöte NÖT, Stockholm
Anmäl intresse

17 maj
Utvecklingsmöte FÅGEL, Stockholm
Anmäl intresse

18 maj
Utvecklingsmöte GRIS, Stockholm
Anmäl intresse

1 november
SMAKMÖTE, Stockholm
Anmäl intresse

__________________________

Tidigare möten 2020

12 oktober 2020
Utvecklingsmöte Lamm, Stockholm
Se resultat

6 oktober 2020
Utvecklingsmöte Gris, Stockholm
Se resultat

5 oktober 2020
Utvecklingsmöte Fågel, Stockholm
Se resultat

28 september 2020
Utvecklingsmöte Nöt, Stockholm
Se resultat

14 september 2020
Utvecklingsmöte, Härnösand
Se resultat

__________________________

Tidigare möten 2019

Smakmöte 21 oktober 2019


 

Följ oss på Instagram


 

Samarbetspartner

  

  • Möten
    • Utvecklingsmöte – Fågel
    • Utvecklingsmöte – Gris
    • Utvecklingsmöte – Lamm/får
    • Utvecklingsmöte – Nöt
  • Resultat
  • Om föreningen
    • Om företaget
    • Historik
  • Press
  • Kontakt

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.OkLäs mer