SMAKMÖTEN

Gästande kocken Pascal Barbot från Astrance med den svenska kockjuryn. Foto: Erik Olsson.
Söndagen 21 september utsågs Sveriges första Exceptionella Råvara på Högberga gård. Förväntansfulla uppfödare och bönder hade lämnat sina bidrag för bedömning till juryn bestående av några av landets bästa kockar, som valde fullblodswagyu från Anders Larson på iWagyu och Angus från Lars-Erik Andersson på Naturbeteskött.
Ladda hem Nyhetsbrev 21 september

Mattias Dernelid, Mikael Einarsson, Märta Jansdotter på Smakmöte Nötkött. Foto: Erik Olsson.
Smakmöte om Nötkött på Studio Frantzén 1 september 2014:
En riktigt gammal ko blev favoriten på det andra Smakmötet för nötkött. Hur kan vi få fler sådana välhängda, tioåriga kor som ätit gräs, undrade kockarna Mikael Einarsson, Stefan Eriksson och Viktor Westerlind.
Ladda hem Nyhetsbrev 1 september

Auni Hamberg, Jan Andersson, Stefan Eriksson, Sören Persson och Gunnar Backman. Foto: Erik Olsson.
Smakmöte om Grönt på Studio Frantzén 18 augusti 2014:
Gammal svensk rova, Armenisk vildgurka, Gotländsk lins och Lokförare Bergströms jätteärt fick kockarnas och odlarnas odelade uppmärksamhet. Stefan Eriksson imponerades av gurkornas smakvariation och Viktor Westerlind menade att den rustika rovan visst kan vara intressant att servera på finkrogen.
Ladda hem Nyhetsbrev augusti

Stefan Eriksson testar kotlett. Foto: Love Strandell.
Smakmöte om Nötkött och Kyckling på Studio Frantzén 23 juni 2014:
Under en intensiv dag provsmakades elva olika kotlettrader av gris och elva kycklingar. Tio tillresta uppfödare deltog med sina råvaror och fick omdömen av kockarna i projektet.
Insikten är att det är många olika parametrar som styr en råvaras kvalitet – speciellt när det gäller kött.
Ladda hem nyhetsbrev juni

Märta Jansdotter från Gröna Gårdar och Mattias Kroon. Foto: Anna Lind Lewin.
Smakmöte om Nötkött och Grönsaker på Studio Frantzén 24 mars 2014:
En heldag på Flying Elk/Studio Frantzén diskuterades nygamla grönsakssorter och kulturväxter – vilka kan vara intressanta i krogköken? Man man provade också nötkött från de deltagande producenterna. Lena Nygårds från SLU föreläste om POM, programmet för odlad mångfald.
Ladda hem Nyhetsbrev mars

Patrik Johansson från Vallmobacken och Magnus Ek på Oaxen. Foto: Erik Olsson.
Smakmöte om griskött, kyckling och smör och grädde, oktober Ulriksdal 20 oktober 2013:
På Ulriksdals Wärdshus möttes ett trettiotal bönder och elva av landets bästa manliga kockar. Bönderna hade tagit med sig kotlettrad med fettkappa och svål, kycklingar av flera raser och smör av både ko-, buffel- och fårmjölk. Kotlettrader och kyckling tillagades av en kock och tillsammans provade man böndernas produkter.
Ladda hem nyhetsbrev oktober 2013
Se filmen från Smakmötet på Ulriksdal 20 oktober 2013
Bedömningar Smakmöte 20 oktober 2013